top of page

10 savjeta za pomoć kod akni


Akne su česta kožna bolest koja pogađa milijune ljudi diljem svijeta, a u nastavku donosimo savjete za pomoć oko akni.


1. Ravnoteža crijevnog mikrobioma

Istraživanja su pokazala da neravnoteža u crijevnim bakterijama (disbioza) može dovesti do povećane upale u tijelu, što može rezultirati izbijanjem akni (više o mikrobiomu i aknama pročitajte ovdje). Prema tome, važno je održavati bakterijsku ravnotežu kako bismo spriječili nastajanje akni, ali i mnogih drugih stanja i simptoma.


Neinvazivnom analizom iz uzorka stolice (crijevni mikrobiom) možete otkriti više informacija o vašim crijevnim bakterijama i stanju crijeva.


2. Propusno crijevo

Znanstvenici su otkrili da osobe s aknama imaju povećanu crijevnu propusnost što znači da toksini iz okoliša, patogeni i štetne tvari mogu nekontrolirano prodrijeti u krvotok umjesto da se eliminiraju iz tijela putem stolice. Tada dolazi do imunološke reakcije i upale, a kao posljedica toga može doći do izbijanja akni, mitesera, bijelih prištića, pa čak i akni na leđima i prsima.


Također, analizom uzorka stolice (zonulin) možete dobiti informaciju o propusnosti crijeva te sukladno tome savjete kako zaliječiti crijevo. Korekcija prehrane te dodavanje probiotika u dnevnu rutinu uvelike može pomoći u smanjivanju propusnosti crijeva.


3. Jačanje crijevne flore - probiotici

Fermentirana hrana poput jogurta, kefira, kimchija i kiselog kupusa bogata je probioticima koji mogu poboljšati ravnotežu crijevne flore i smanjiti upalu koja može doprinijeti aknama.

Probiotici također inhibiraju C. acnes (bakterije povezane s aknama).


Proizvodi koji uključuju Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidum pokazali su se kao najbolji za liječenje akni. Važno je da su takvi proizvodi otporni na želučanu i žučnu kiselinu kako bi bakterije stigle do mjesta djelovanja – u crijevo.


4. Hrana za dobre bakterije - prebiotici

Prebiotici rade kao gorivo za vaše probiotike. Neke prebiotičke namirnice su češnjak, luk, cikorija, šparoge …


Prisutnost dovoljno vlakana (prebiotika) u crijevima može promijeniti vaše zdravlje! Ne samo da vlakna održavaju rad u vašem probavnom sustavu, nego također hrane korisne bakterije u vašim crijevima poznate kao probiotici.


5. Hidratacija

Održavanje hidratacije također je vitalni ključ za čistu kožu. Kada ste pravilno hidrirani, vaš povećani unos vode uklanja toksine iz vašeg tijela i tako čisti crijeva te vam pomaže da imate zdravu čistu kožu.


6. Prehrana

Istraživanja su pokazala da prehrana bogata voćem, povrćem i cjelovitim žitaricama može pomoći u smanjenju akni. Izbjegavajte prehrambene proizvode bogate šećerom i prerađenom hranom.


Prekomjerni unos šećera i prerađene hrane može narušiti ravnotežu crijevne flore i pogoršati upalu koja može utjecati na pojavu akni. Umjesto toga, birajte prirodne izvore šećera poput voća i ograničite unos prerađene hrane.


Hrana bogata vlaknima poput voća, povrća, cjelovitih žitarica i mahunarki može poboljšati zdravlje crijeva potičući redovitu probavu i podržavajući raznolik crijevni mikrobiom.


7. Stres

Stres može pogoršati akne, pa je važno prakticirati tehnike opuštanja poput meditacije, joge ili dubokog disanja.


8. Njega kože

Iako može biti primamljivo stisnuti ili grebati akne, to može pogoršati upalu i uzrokovati ožiljke. Umjesto toga, koristite nježne tretmane te blage, nekomedogene proizvode koji neće začepiti pore. Također, skidanje šminke je vrlo važno.


9. Mijenjanje jastučnice

Često mijenjanje jastučnice može spriječiti pojavu akni. Prljave jastučnice mogu sadržavati bakterije i ulja koja se prenose na kožu, što dovodi do prištića. Nastojte mijenjati jastučnice barem jednom tjedno.


10. Oprezno s lijekovima

Prekomjerna uporaba antibiotika dovela je do dugoročnih nuspojava za mnoge ljude. Antibiotici ne uništavaju samo loše bakterije već djeluju i na naše dobre bakterije stoga je važno razumno konzumirati antibiotike, a kada već postoji potreba za uzimanjem antibiotika, važno je uzeti probiotike s razmakom od 2h kako bismo nadoknadili dobre bakterije.


Lijekovi na recept, uključujući kontracepcijske pilule i lijekove protiv tjeskobe, također utječu na zdravlje vaših crijeva. Čak i uobičajeni lijekovi protiv bolova mogu promijeniti vaš crijevni mikrobiom. Accutane, lijek koji se propisuje za liječenje teških akni, također može narušiti zdravlje vaših crijeva... Ako dugoročno uzimate lijekove na recept, razgovarajte sa svojim liječnikom o pronalaženju opcije s najmanjim utjecajem na zdravlje vaših crijeva.


Posavjetujte se sa stručnjakom

Ako imate kronične probleme s aknama ili probavom, posavjetujte se s liječnikom ili nutricionistom. Oni vam mogu pružiti personalizirane savjete i tretmane kako biste poboljšali zdravlje crijeva i smanjili pojavu akni.

Comments


bottom of page