top of page

10 činjenica o aknama

Ljepota dolazi iznutra, a naša koža nam često daje signale kada nešto „unutra“ nije u redu, odnosno kada postoji problem u crijevima. Tada često izbijaju akne - upalno oboljenje kože obilježeno začepljenjem izvodnih kanala žlijezda lojnica.


Više o aknama i poveznici s crijevima (crijevnim mikrobiomom) pročitajte ovdje, a u nastavku donosimo 10 činjenica o aknama koje biste trebali znati.

1.      Najčešća kožna bolest

Akne su jedno od najčešćih dermatoloških stanja, a utječu na veliki broj ljudi diljem svijeta, neovisno o dobi i spolu. Iako, češće se pojavljuju u pubertetu, nego u odrasloj dobi. Smatra se da oko 80% adolescenata ima akne.

2.      Uzroci

Glavni uzroci nastanka akni uključuju prekomjerno lučenje sebuma od strane lojnih žlijezda, nakupljanje mrtvih stanica kože, bakterijske infekcije i upale.

Nije poznato što uzrokuje povećanu proizvodnju sebuma koja dovodi do nastajanja akni, no smatra se da veliki utjecaj na to imaju hormoni, bakterije, određeni lijekovi, naslijeđe i stres.

Također, smatra se da utjecaj na nastajanje akni ima i prehrana bogata šećerom i bijelim brašnom, pretjerana  konzumacija kravljeg mlijeka, cigarete te često korištenje „teške“ šminke koja začepljuje pore.

3.      Pubertet i hormoni

Hormonalne promjene tijekom puberteta često su povezane s pojavom akni, jer se tijekom tog razdoblja povećava proizvodnja sebuma. Povećano stvaranje muških spolnih hormona (androgena) i kod mladića i kod djevojaka u pubertetu uzrokuje povećanu proizvodnju sebuma koja premašuje potrebe kože.

4.      Genetika

Genetska predispozicija može igrati ulogu u nastajanju akni. Ako su vaši roditelji imali problema s aknama, veća je vjerojatnost da ćete ih i vi imati.

5.      Tipovi akni

Akne mogu biti u obliku mitesera, bijelih glavica, crvenih kvržica, cista ili čvorića, a svaki tip zahtijeva poseban pristup liječenju.

6.      Stres

Iako nije izravni uzrok, stres može pogoršati postojeće akne ili pridonijeti njihovoj pojavi, vjerojatno zbog hormonalnih promjena koje uzrokuje.

Odgovarajući na stres, naše tijelo proizvodi hormone poznate kao androgeni. Ti hormoni mogu poticati pretjerano lučenje sebuma i nastajanja akni.

Također, kada smo pod stresom, često jedemo nezdravo – puno slatkiša, što opet negativno utječe na našu kožu i doprinosi nastajanju akni.

7.      Važnost čišćenja kože

Redovito čišćenje kože pomoći će u uklanjanju viška sebuma, mrtvih stanica kože i bakterija koje mogu doprinijeti razvoju akni. Važno je da koristite blage proizvode za njegu lica, uklanjate šminku svakoga dana te da pokušate što manje dirati prištiće i istiskivati ih.

8.      Tretmani za akne

Liječenje ovisi o tome kakav je oblik akni. Najčešće se koriste različite kreme za akne, no često se prepisuju i antibiotici, hormonalna terapija (kontraceptivi), a preporučaju se i kozmetički tretmani.

Danas znamo da postoje novi pogledi i drugačiji pristupi liječenju akni kao što je korekcija prehrane te liječenje „iznutra prema van“. Znanstvenim studijama je dokazan pozitivan učinak korištenja probiotika i vlakana na smanjivanje akni i zdravlje kože.

9.      Crijevni mikrobiom

Očuvanje zdravog mikrobioma crijeva može biti ključno za prevenciju akni i održavanje općeg zdravlja kože.

Kod osoba koje su sklonom aknama uočena je crijevna disbioza, odnosno mikrobiom koji je u disbalansu te je povećan broj bakterije C. acnes. One uzrokuje upalu i nastajanje crvenih ili gnojnih prištića.

Također, smatra se da utjecaj na nastajanje akni ima povećana razina gljivice  kandide. Korekcijom prehrane te korištenjem suplemenata poput probiotika uvelike možete djelovati na smanjenje kandide, a samim time može doći i do smanjenja akni

10. Utjecaj na mentalno zdravlje

Kako su akne vidljivi problem jer se najčešće nalaze na koži lica, one mogu djelovati i na samopouzdanje osobe, a često dolazi i do pojave anksioznosti i depresije. No, važno je znati da to stanje nije neizlječivo, nego već korekcijom prehrane i suplementima uveliko možemo poboljšati svoje stanje i simptome.

Jednostavnom analizom iz uzorka stolice provjerite stanje svojih crijeva, napravite analizu crijevnog mikrobioma te time dobijete individualnu preporuku za terapiju i olakšanje na putu izlječenja od akni.

Comentários


bottom of page