top of page

Akne i crijevni mikrobiom - novo područje interesa u dermatologiji


Kroz život prolazimo kroz razne promjene, koje su posebno vidljive na našem tijelu i koži. Jedna od najčešćih promjena u adolescentskoj dobi je i pojava akni, zbog čega se često adolescenti osjećaju nesigurno i gube samopouzdanje. No, akne nažalost nisu samo rezervirane za to životno razdoblje puno promjena, već nas mogu pratiti i u kasnijim fazama života.


Kako crijevni mikrobiom utječe na akne?


U posljednje vrijeme crijevni mikrobiom je postao centar istraživanja. Zahvaljujući tome znamo da je naše crijevo putem različitih osi povezano sa ostalim organima te, s obzirom na to, promjene u crijevu i crijevnom mikrobiomu mogu utjecati na različita zdravstvena stanja. Najčešće se proučava poveznica s mozgom putem osi-crijevo-mozak (više pročitajte ovdje), a u nastavku ćemo fokus staviti na os-crijevo-koža.


Promjene na koži poput crvenila, osipa, prištića, ali i akni često su znak da nešto nije u redu s vašim crijevnim mikrobiomom. Crijevni mikrobiom uključuje bakterije, gljivice i druge mikroorganizme koji nastanjuju crijevo, a koji imaju važnu ulogu u probavi hrane koju konzumiramo, apsorpciji hranjivih tvari, regulaciji imuniteta, ali i mnoge druge funkcije. Više o crijevnom mikrobiomu možete pročitati ovdje.


Koža je zapravo naš najveći organ, a može puno toga reći o našem zdravlju. Kožni problemi poput akni, rozacee, ekcema, psorijaze i dermatitisa, tipični su simptomi da se u organizmu zbiva nešto drugo.


Akne su upalno oboljenje kože obilježeno začepljenjem izvodnih kanala žlijezda lojnica. Posljedica je prekomjerno lučenje loja i poticanje upale na koži izazvane bakterijom Propionibacterium acnes (preimenovane u Cutibacterium acnes). Studije su pokazale da pacijenti s aknama imaju manju raznolikost crijevnog mikrobioma, povećanu brojnost bakterijske vrste Firmicutes i smanjenu brojnost Bacteroidetes.


Često mogu nastati tijekom puberteta kao odraz hormonalnih promjena, no svakako mogu biti odraz i loše prehrane – ono što pojedemo, reflektira se na našoj koži. Često se kaže da je koža ogledalo našeg crijeva, a kožne promjene su nam alarm da nešto moramo poduzeti sa zdravljem crijeva.


Koji su glavni uzročnici akni?


Koža sklona aknama može imati različite uzroke poput genetike, stresa, ali i nepravilne prehrane. Na neke faktore poput genetike nemamo utjecaj, no na stres i prehranu možemo utjecati. Smanjenje stresa i odabir pravilne prehrane može znatno pomoći u rješavanju ovog estetskog problema kao i određeni dodaci prehrani.


1. Propusno crijevo (leaky gut)

Propusno crijevo je kada epitelne stanice crijeva nisu dovoljno blizu jedna drugoj i iz različitih razloga su se pojavili mali razmaci između njih. Ako crijevna sluznica postane propusna, toksini iz okoliša, patogeni i štetne tvari mogu nekontrolirano prodrijeti u krvotok umjesto da se eliminiraju iz tijela putem stolice. Stanice imunološkog sustava oglašavaju alarm i pokreću imunološke reakcije i upale (više o propusnom crijevu pročitajte ovdje). Česti simptomi koji se tada pojavljuju su nadutosti, umor, „brain fog“, intolerancije na hranu, osip, alergije, autoimune bolesti te akne. Višak toksina pokušava izaći iz kože (umjesto iz crijeva) što dovodi do izbijanja akni, mitesera, bijelih prištića, pa čak i akni na leđima i prsima.

2. Neravnoteža crijevnog mikrobioma

3. Zatvor

4. Neuravnoteženi hormoni


Što može pomoći u rješavanju akni?


Loši izbori u prehrani poput nezdrave hrane, prerađene hrane, šećera i nedovoljan unos hrane bogate hranjivim tvarima i zdravim masnoćama dovode do upale i neuravnotežene crijevne flore što pogoršava akne.


„Liječenje iznutra“ izgradit će zdrav mikrobiom, boriti se protiv patogena, popraviti sluznicu crijeva i to je ono što će učiniti da vaše akne jednom i nestanu zauvijek!


Znanstveno je dokazano da prehrana ima veliki utjecaj na pojavu akni. Često promjena prehrambenih navika može imati zapanjujuće rezultate. Poremećena ravnoteža crijevnog mikrobioma može dovesti do kožnih problema zbog kojih ćete se osjećati kao da ste ponovno u pubertetu jer vam se opet pojavljuju akne. Brinući se o zdravlju svojih crijeva, brinite se o cjelokupnom zdravlju i problem akni rješavajte iznutra gdje i je ustvari srž problema njihovog pojavljivanja. Lijek za akne pronađite na svom tanjuru u obliku pravilne prehrane uz korištenje dodataka prehrani.



Namirnice same po sebi možda nisu dovoljne za iskorjenjivanje tvrdokornih akni, ali naša prehrana svakako je osnova piramide izlječenja od akni. Poželjno je iz prehrane izbaciti šećer, kvasac, „fast food“, smanjiti gluten te unos alkohola, sokova i drugih gaziranih pića, a povećati unos vlakana, različitog voća i povrća, hrane bogate probioticima te povećati unos tekućine (vode i čajeva).


Probiotici – jogurt, kefir, kiseli kupus, kimchi, miso samo su neke od namirnica koje obogaćuju naš crijevni mikrobom, no ponekad putem hrane ne možemo unijeti dovoljnu količinu dobrih bakterija, stoga se probiotici mogu uzimati i kao dodatak prehrani. Analiza crijevnog mikrobioma iz uzorka stolice nam daje uvid u to koje bakterijske kulture su nam potrebne te koji proizvod je za nas najbolji.


Prebiotici – služe kao hrana za naše dobre bakterije. Namirnice bogate prebioticima su češnjak, luk, chia sjemenke, psyllium ljuskice, ali također na tržištu postoje i vlakna u obliku dodataka prehrani koji se mogu uvrstiti u dnevnu rutinu.


Hidratacija je ključna za ispiranje toksina i održavanje vaše kože elastičnom i zdravom. Voda je ta koja na sebe veže toksine, a sokovi u svom sastavu sadrže velike količine šećera što je onda loše za naše crijevo, a samim time i kožu.


Na što još trebam pripaziti ukoliko želim izliječiti akne?


Prehrana definitivno nije jedini faktor koji utječe na akne. Glavni stupovi zdravlja poput sna, stresa, tjelovježbe i kronične bolesti ili upale mogli bi biti glavni krivci, a definitivno utječu i na vaša crijeva. Zdrava crijeva i raznovrstan crijevni mikrobiom stup su cjelokupnog zdravlja.


Analizom crijevnog mikrobioma iz uzorka stolice može se dobiti uvid u brojnost i raznovrsnost crijevnih bakterija te se mogu testirati i brojni drugi parametri poput propusnog crijeva ili upalnih markera. Rezultati analize nam uvelike pomažu u tretiranju raznih stanja i simptoma, pa tako i akni.


Očuvanje zdravog crijevnog mikrobioma može biti ključno za prevenciju akni i održavanje općeg zdravlja kože. Zdravim crijevom pozitivno djelujte na kožu i crijevnu sluznicu te steknite dodatno samopouzdanje zbog zdravog i blistavog tena kojim ćete se moći svugdje pohvaliti.


Zdravlje dolazi iznutra. Kako bismo vidjeli napredak, potrebno je prvo zaliječiti crijevo i biti strpljiv te će vam koža pokazati zahvalnost.


Comments


bottom of page