top of page

Čudesna biljka bogova i prijetnja nama "običnim smrtnicima"

 

U starogrčkim mitovima , ambrozija je bila hrana ili piće grčkih bogova, kojima su je na Olimp donosili golubovi, često se spominje njezina moć dugovječnosti ili besmrtnosti koju daje onome tko ju konzumira. S druge strane alergijama sklone osobe ne bi se tako lako priklonile ovoj primamljivoj ideji.


Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L., vrsta iz porodice glavočike cjevnjače), koja se u Hrvatskoj još naziva pelinolisni limundžik, obični limundžik ili partizanka (jer je pronalazak prvi puta zabilježen kod Pitomače 1941.godine), jednogodišnja je, zeljasta biljka koja je u Hrvatskoj invazivna vrsta.

Danas je ambrozija široko rasprostranjena u našoj domovini, naročito u Slavoniji.

 

Riječ je o vrsti koja je izuzetno prilagodljivoj uvjetima života različitim od onih u njezinom zavičajnom području rasprostranjenosti, zbog čega se smatra jednim od najrasprostranjenijih korova. Ambrozija je gora kada su noći svježe, a dani topli i suhi. Smatra se da će klimatske promjene produžiti sezonu ambrozije koja jako dobro podnosi oscilacije u vlažnosti i temperaturi a peludna zrnca raznose se vjetrom i mogu biti prenesena na udaljenosti čak većoj od 300 km. Jedna biljka može godišnje proizvesti čak 6000 sjemenki koje svoju klijavost mogu zadržati i do 30 godina. Ambrozija cvate, ovisno o vremenskim prilikama, od lipnja sve do listopada. Izuzetno je otporna i agresivna, tako da košnja ne znači njezino uklanjanje – ona će obnoviti svoj životni ciklus. Jedino sigurno uklanjanje jest čupanje s korijenom i spaljivanje.

 

Koji su simptomi alergije na ambroziju?

Alergija se javlja kada osoba pretjerano reagira na tvari iz okoline, koje su za većinu ljudi bezopasne. Ove tvari su poznate kao alergeni. Alergeni se nalaze u grinjama, kućnim ljubimcima, peludi, kukcima, krpeljima, plijesnima, hrani i nekim lijekovima. Primjeri alergija uključuju alergijski rinitis (peludnu groznicu), ekcem, koprivnjaču, alergiju na hranu i astmu. Više informacija o alergijama možete pronaći klikom ovdje..

 

Simptomi alergije na ambroziju uključuju:

  • Začepljen nos

  • Svrbež nosa i / ili očiju

  • Pojačani podočnjaci

  • Svrbež ili osjećaj grebanja u grlu

  • Pritisak u sinusima

  • Kihanje

  • Astmu

  • Glavobolje


Dijagnostika, prevencija simptoma i liječenje

 

Dijagnozu alergije na ambroziju liječnik može postaviti na temelju kliničke slike, provođenjem

kožnog testa ubodom, prick-testa gdje se lancetom ubodom nanosi razrijeđeni alergen na površinu vaše kože te se potom čeka oko 15 minuta da se vidi postoji li reakcija, kao što je podignuta crvena kvržica koja svrbi. Može se napraviti i analiza specifičnog IgE antitijela iz krvi, ali ovaj nalaz nije stopostotni pokazatelj alergije na ambroziju jer IgE može porasti i u prisustvu nekih drugih alergena, kod virusnih infekcija, kandidijaze ili parazita.

 

Prevencija 

Alergijske reakcije – bitno je znati na koju pelud ste alergični, u proljeće i ljeto, tijekom sezone peludi drveća i trava, razine su najviše navečer. U kasno ljeto i ranu jesen, tijekom sezone peludi ambrozije, razine su najviše ujutro.


Držite prozore zatvorene cijelo vrijeme, kako kod kuće tako i u automobilu tijekom vožnje, kako biste spriječili ulazak peludi. Rublje sušite u sušilici ukoliko ju imate ili u zatvorenom prostoru, radije nego vani na otvorenom gdje može doći u kontakt sa peludi.


Važno je znati da pelud može ući u vaš dom putem vaše odjeće, kose ili dlake vašeg kućnog ljubimca koji veselo skakuće vani i pritom nehotice sakuplja pelud — stoga se presvucite nakon dugog boravka vani, istuširajte se prije spavanja i operite ruke nakon maženja životinje koja je bila vani, dobro bi bilo u ovim periodima kada ambrozija cvjeta i da češće kupate svog kućnog ljubimca. 


Izbjegavajte hranu koja sadrži jako puno histamina što može dodatno izazvati alergijsku reakciju. Više o histaminu pročitajte ovdje.


Pružite potporu svom imunološkom sistemu! Prema članku Vijayan S, Kandi V, Palacholla P S, et al. (March 08, 2024) Probiotics in Allergy and Immunological Diseases: A Comprehensive Review. Cureus 16(3): e55817. doi:10.7759/cureus.55817


„Imunonutricija je krovni pojam koji obuhvaća održavanje unutarnje homeostaze prehranom. To štiti od štetnih učinaka imuniteta, infekcija, upala i ozljeda. Glavni imunonutrijenti uključuju aminokiseline, esencijalne masne kiseline, probiotike i antioksidanse. Disbioza crijeva uzrokuje neravnotežu između pro-upalnih i protu-upalnih sustava i remeti normalnu homeostazu. Stoga je sveobuhvatno razumijevanje odnosa između disbioze i autoimunih bolesti ključno za pružanje novih uvida u razvoj terapijskih pristupa koji se temelje na mikrobioti za borbu protiv otpornih bolesti kao što su autoimuna i alergijska stanja. Probiotici i ljudski mikrobiom djeluju tako da ograničavaju kolonizaciju invazivnih mikroba. Osim toga, prisutnost ovih mikroba olakšava prepoznavanje od strane imunološkog sustava i doprinosi čišćenju kroz neutralizaciju specifičnim antitijelima. Mikrobiološka flora domaćina trenira imunološke stanice da funkcioniraju tijekom adaptivnih imunoloških odgovora, sprječavaju mikrobnu kolonizaciju i infekciju, reguliraju imunološke odgovore, bore se protiv bolesti i štite od autoimunosti, preosjetljivosti i alergijskih reakcija.“


Kod prevencije alergija bitno je jačanje imunološkog sustava kako bi se što bolje nosio sa simptomima alergije. Međutim, sa prevencijom treba započeti na vrijeme. U jednoj studiji potvrđeno je 68% smanjenje simptoma rinitisa nakon 8 tjedana uzimanja probiotika iz skupine Lactobacilla i Bifidobacteria dva puta na dan. Stoga je dobro da 8-12 tjedana prije sezone alergija započnete obogaćivati svoju crijevnu floru probioticima kako biste ojačali za suočavanje sa alergenima te proplivali kroz period alergija uzdignute glave.

A Specifically Designed Multispecies Probiotic Supplement Relieves Seasonal Allergic Rhinitis Symptoms Annabelle M. Watts, MAppSc,1 Amanda J. Cox, PhD,1 Peter K. Smith, MD, PhD,2,3 Isolde Besseling-van der Vaart, MSc,4 Allan W. Cripps, PhD,1 and Nicholas P. West, PhD1


Crijevo ima 3 zaštitne razine = 3 obrambene linije našeg zdravlja - crijevni mikrobiom, crijevnu sluznicu i crijevni imunološki sustav. Da bi moglo optimalno ispuniti svoju ključnu ulogu bitnu za naše zdravlje, zdravo je crijevo na nekoliko razina opremljeno učinkovitim kontrolnim i zaštitnim mehanizmima. Tri zaštitne razine međusobno su tijesno povezane i surađuju poput nazupčanoga mrežnog sustava. Kada se naruši zdravlje crijeva odnosno ugrozi crijevna barijera može doći do propusnosti crijeva poznato i pod nazivom „leaky gut“. Propusna crijeva dopuštaju alergenima i neprobavljenim česticama hrane da se infiltriraju u krvotok. Ova infiltracija izaziva upalu i alergijske reakcije. Više o propusnim crijevima pročitajte ovdje. Od velike koristi može biti da na vrijeme provjerite da li imate propusno crijevo (leaky gut), na način da napravite analizu zonulin iz uzorka stolice, i time barem 6-8 tjedana prije krenete u spajanje crijevnih spona te podupiranje „nepropuštanje“ neprijatelja. (više o zonulinu ovdje)


Ono što dodatno možete napraviti kako biste poduprijeli zdravlje crijevne sluznice i jači išli u susret „neprijatelju“ je da u svoju dnevnu rutinu uvedete dodatke prehrani s vitaminima, mineralima, glutaminom i taurinom. Spoznajom da nam se crijevna sluznica obnavlja svaka 3 dana - dodavanjem njoj važnih i potrebnih mikronutrijenata jačamo i obogaćujemo crijevnu sluznicu i samim time drugu obrambenu liniju našeg zdravlja.


Kombinacijom probiotika za crijevnu floru i nutrijenata za crijevnu sluznicu - idemo na "dupla vrata" - zaštitne barijere.

 

Liječenje


Ne postoji univerzalan lijek koji pomaže svakome, prva linija obrane u liječenju alergije na ambroziju je izbjegavanje kontakta sa njom. U slučaju kada se već razviju simptomi kasno je za prevenciju te tada treba razmišljati o tome kako ublažiti i izliječiti simptome.

Lijekovi koji se najčešće koriste za kontrolu simptoma su:

  • antihistaminici

  • kortikosteroidi

  • nazalni dekongestivi u obliku spreja ili kapi za nos

Prije uzimanja ovih lijekova potrebno je savjetovanje sa  liječnikom ili ljekarnikom.

 

SOS iz prirode? Zašto ne!

 

Ono što vam može pomoći, a možete sigurno koristiti je:

 

Probiotici- postoje istraživanja koja sugeriraju da uzimanje probiotika  prije sezone peludi može pomoći u smanjenju uznemirujućih simptoma ove alergije.

U jednoj dvostruko slijepoj studiji (niti djeca ni roditelji, a ni istraživači nisu znali tko je dobio koju kombinaciju probiotika) provedenoj u Finskoj potvrđeni su pozitivni rezultati istraživanja  jesu li simptomi alergije na pelud breze povezani s promjenama u crijevnoj mikrobioti, te imaju li probiotici utjecaj na to. 47 djece s potvrđenom alergijom na pelud breze nasumično je odabrano da prima ili probiotičku kombinaciju  Lactobacillus acidophilus  NCFM®Bifidobacterium lactis  Bl-04 ili placebo. Tijekom trajanja studije bilježila se pojava simptoma te uzimali uzorci krvi za analizu citokina i eozinofila (markera imunološke reakcije). Rezultati su bili pozitivni za djecu u skupini koja je primala probiotike. Istraživači su otkrili da je tijekom svibnja postojala tendencija da manje djece koja su uzimala probiotičke dodatke prijavilo curenje nosa, dok je tijekom lipnja manje djece u skupini koja je primala probiotike izjavilo da imaju začepljeni nos. Očni simptomi bili su malo češći u skupini koja je primala probiotike tijekom svibnja. Ova posebna studija pokazala je da dnevna doza dvaju probiotičkih sojeva,  Lactobacillus acidophilus  NCFM®Bifidobacterium lactis  Bl-04, smanjuje upalni odgovor u nosnoj sluznici na pelud breze i daje rezultate koji pokazuju da respiratorni simptomi, poput curenja iz nosa i začepljenog nosa bili su ublaženi za otprilike 20% svaki. Zaključeno je da su probiotici jasno pokazali pozitivan učinak kod alergija.

- Turner, J. H. et al. (2015) A systematic review and meta-analysis of probiotics for the treatment of allergic rhinitis. International Forum of Allergy & Rhinology. Published online ahead of print.

 

Vitamini - Vitamin C je antioksidans koji ima ključnu ulogu u našem imunološkom sistemu, to ste već sigurno čuli. Ono što možda niste već čuli je da vitamin C ima i blago anti histaminsko djelovanje, odnosno blokira otpuštanje histamina. Nekolicina živih bića u stanju je sintetizirati vlastiti vitamin C, što nažalost kod ljudi nije slučaj zbog nedostatka enzima L-gulono-γ-lakton oksidaza. Stoga ga je potrebno unositi kroz prehranu ili u obliku suplemenata. Osim što djeluje kao antihistaminik vitamin C pomaže apsorpciju željeza, a samim time i formiranje crvenih krvnih stanica, pretvara folnu kiselinu u njen aktivni oblik, neophodan je u sintezi kolagena, pomaže funkciju tjelesnog obrambenog sustava potičući aktivnost bijelih krvnih zrnaca i povećavajući razinu interferona, odgovor antitijela i lučenje hormona timusa.

Povećanjem unosa vitamina C pomažete svome tijelu u borbi protiv alergena i time smanjujete potrebu za antihistaminicima. Uobičajena preporuka liječnika za uzimanje vitamina C kod alergija je 1000 mg na dan, no, o dozi se svakako posavjetujte sa liječnikom ili ljekarnikom.

Osim suplementima vitamin C možete unijeti u organizam putem prehrane, hrana bogata vitaminom C uključuje citruse, kelj, papriku, jagode, brokulu.

 

Kvercetin (Quercetin) -  je poznat po svom antioksidativnom djelovanju u uklanjanju radikala i antialergijskim svojstvima karakteriziranim stimulacijom imunološkog sustava, antivirusnim djelovanjem, inhibicijom otpuštanja histamina, smanjenjem proupalnih citokina, stvaranjem leukotriena i potiskivanjem proizvodnje interleukina IL-4. Može poboljšati ravnotežu Th1/Th2 i obuzdati stvaranje antigen-specifičnih IgE protutijela. Možete ga unijeti suplementima ili putem prehrane. Hrana koja sadrži kvercetin uključuje luk, kelj, jabuke, brokulu, trešnje, bobičasto voće i grožđe.

 

Kopriva – osim što sadrži vitamin C, kopriva ima protuupalno djelovanje te ublažava tegobe peludne groznice što ju čini dobrim izborom u prevenciji i ublažavanju simptoma alergije.

 

 

Zaključak

 

Alergija je izrazito neugodan problem koji utječe na kvalitetu života u bilo kojem periodu, a nekako najviše u ovo ljetno doba predviđeno za odmor i uživanje, kada smo svi u mentalitetu opuštanja. Kako biste se što uspješnije nosili sa simptomima alergije jako je važno da promijenite svoje životne navike, vodite brigu o tome što jedete, pazite da je prostor u kojem živite čist, a za prozračivanje tijekom razdoblja ljetnih vrućina radije koristite klimu nego prozore dok je koncentracija peludi ambrozije u zraku visoka.


Savezništvo u obrani potražite u obliku probiotika, vitamina i minerala te biljaka, i pritom ne zaboravite uživati, jer kada ako ne sada!

 

 

 

 

 

Comentários


bottom of page