top of page

Antibiotici – Što trebate znati i kako ih pravilno uzimati


Svatko tko je ikada patio od ozbiljne bakterijske infekcije poznaje osjećaj olakšanja kada propisani antibiotik počne djelovati i vi se polako osjećate bolje. Ali kao i sa svim lijekovima, učinak ne dolazi bez nuspojava. Saznajte ovdje o sigurnoj upotrebi antibiotika kako biste smanjili rizik od nuspojava ako dođe do najgoreg.


Kada i kako djeluju antibiotici?


Antibiotici se bore protiv infekcija uzrokovanih bakterijama. Međutim, oni su neučinkoviti protiv infekcija uzrokovanih virusima ili gljivicama. Ovisno o aktivnom sastojku, bakterije se bore tako da ih se ubije ili inhibira njihova reprodukcija. Brojne su djelatne tvari unutar skupine antibiotika koje se razlikuju po svojstvima. Zato liječnik individualno odabire djelatnu tvar, ovisno o tome koja je bakterija uzročnik infekcije.


Mana antibiotika (uzimanja antibiotika) je što nažalost ne mogu razlikovati patogene od korisnih bakterija koje čine crijevnu floru. To znači da svaki put kada uzmete antibiotike dolazi do oštećenja crijevne flore.


Neželjen učinak antibiotika?


Mnoge neželjene nuspojave uzimanja antibiotika, poput kožnih osipa ili proljeva, odmah su uočljive.


Međutim, oštećenje crijevne flore (crijevnog mikrobioma) koje nastaje uzimanjem antibiotika često ostaje nezapaženo. Odsutnost nuspojava povezanih s crijevima ne znači da je crijevna flora ostala neoštećena. Budući da poremećena crijevna flora može dugoročno negativno utjecati na vaše zdravlje, primjerice u obliku proljeva, a često se vrlo sporo oporavlja sama od sebe, preporuča se da to aktivno poduprete.


Trajanje i doziranje


Važno je da se antibiotik uvijek uzima točno u propisanoj dozi i u trajanju koje odredi liječnik. Unos se ne smije skraćivati ​​čak i ako se već osjećate znatno bolje. Kod antibiotika, broj doza treba uvijek ravnomjerno rasporediti tijekom 24 sata kako bi se osigurala stalna razina aktivnog sastojka. Ako vam je liječnik propisao uzimanje tri puta dnevno, trebali biste uzimati antibiotik svakih 8 sati.


Obratite pozornost na točno vrijeme primjene


Ovisno o propisanoj djelatnoj tvari, antibiotik treba uzeti ili natašte, prije ili uz obrok. Uvijek se informirajte o situaciji oko uzimanja antibiotika s vašim liječnikom, to je važno za optimalan učinak terapije.


Uvijek uzimajte s vodom


Antibiotike uvijek treba uzimati s negaziranom vodom; sokovi, drugi napici, a posebno mlijeko nisu prikladni za razne djelatne tvari i mogu negativno utjecati na učinkovitost.


Pojasnite interakcije


Ako uzimate druge lijekove, uvijek je važno razjasniti postoje li interakcije između antibiotika i vaših drugih lijekova. Na primjer, neki antibiotici mogu oslabiti učinak kontracepcijskih pilula. Ovdje vam liječnik ili ljekarnik mogu dati važne informacije.


Comments


bottom of page