top of page

Kako je Candida povezana s Hashimotom?


Jedna od najčešćih crijevnih tegobi sa kojom se susreće puno ljudi, ni ne znajući u čemu je problem, je crijevna kandidijaza, odnosno prekomjeran rast gljivice Candida u crijevu.


Dr. Izabella Wentz koja i sama ima Hashimoto kaže „Iako eliminacija Candide nije bila sveobuhvatna točka za izlječenje moje bolesti štitnjače, to je bio ključni korak na mom putu, jer me potaknulo da dublje istražim korijenske uzroke koji pokreću moje autoimuno stanje. Uklanjanje Candide može biti od velike pomoći, ne samo u poboljšanju zdravlja crijeva, već i u dovođenju vas korak bliže remisiji simptoma.“


Što je to Candida?


Candida je gljivica, točnije kvasac, koja može boraviti u našem tijelu. Postoji više od 20 vrsta gljivica Candide koje mogu uzrokovati infekcije ili simptome, ali najčešća je Candida albicans.


Kod zdravih osoba Candida albicans djeluje kao mikroorganizam koji je prirodni dio crijevne flore i ne stvara nikakve probleme. Međutim, kada postoji neravnoteža između Candide i drugih mikroorganizama u tijelu, pogotovo povezano sa smanjenosti „dobrih bakterija“ kao Lactobacillusima – mlječnim bakterijama (koje stvaraju kiselo okruženje koje Candida ne voli) doprinosi da ova gljivica može postati "problematičan" ili oportunistički patogen. Osim toga Candida napravi film preko sluznice pa zapravo onemogućuje apsorpciju hranjivih tvari, tako dolazi do anemičnosti sustava, i manjka hranjivih mikronutrijenata koji su prijekorno potrebni za dobar rad štitnjače. Kada se to dogodi, Candida iz prirodne gljivice prisutne u cjelokupnom mikrobiomu postaje patogena infekcija. Tada se počinju javljati razni simptomi:


  • Osjetljivost na hranu

  • Umor

  • Nadutost, osobito od hrane bogate ugljikohidratima

  • Plin

  • Podrigivanje

  • Proljev ili zatvor

  • Endometrioza

  • Neplodnost

  • Promjene raspoloženja

  • Nesanica

  • Loš dah

  • Bolovi u mišićima ili zglobovima

  • Slabost

  • Osjećaj hladnoće

  • Moždana magla ("brain fog")

  • Vaginalno peckanje/svrbež i rekurentne "gljivične infekcije"

  • Depresija

  • Dobitak na težini

  • Začepljenje sinusa ako je infekcija u nosnoj šupljini

  • Osip ako je infekcija na koži

  • Ukupna progresija autoimunih bolesti - zanimljivo je da simptomi prekomjernog rasta ili infekcije Candidom, poput umora i „brain foga“, mogu odražavati simptome hipotireoze i/ili Hashimota.


Kako je Candida onda povezana sa Hashimotom?


Candida može biti temeljni uzrok Hashimota, dok u nekim slučajevima može biti primarni čimbenik koji dovodi do Hashimota. Međutim, u drugim slučajevima, to može biti sekundarni glavni uzrok, što znači da postoji još jedna neravnoteža koja pokreće i Candidu i Hashimoto.


Promjena iz okruglog oblika kvasca u izduženi oblik hifa (razgranat) omogućuje Candidi albicans da lako oslabi i prodre kroz crijevnu barijeru, što rezultira crijevnom propusnošću (leaky gut) koji smo spomenuli ranije, što je preduvjet za autoimuna stanja kao što je Hashimoto. Kao takva, Candida može uzrokovati ili doprinijeti bolesti štitnjače!



Potom, uz oslabljenu barijeru, patogeni kvasac može otpustiti svoje različite endo- (unutarnje) i egzo- (vanjski) toksične nusprodukte. Svaki toksin kojeg otpusti Candida albicans (ili drugi sojevi Candide) imat će drugačiji učinak na tijelo i štitnjaču.


Jedan takav toksin je acetaldehid, koji povećava aktivnost slobodnih radikala u tijelu - vrlo nestabilne i reaktivne molekule koje oštećuju tijelo i doprinose upalnim i kardiovaskularnim bolestima.


Još jedan značajan toksin koji oslobađa Candida je gliotoksin, koji može utjecati na imunološki sustav. Ovaj toksin se oslobađa u slučajevima crijevnih i vaginalnih infekcija Candidom albicans. Zapravo, jedna je studija otkrila da osobe s vaginalnom kandidijazom ili infekcijom Candidom albicans u vaginalnom području imaju visoke razine gliotoksina u svom vaginalnom sekretu.


Candida i njezini toksini također imaju značajan učinak na imunološki sustav tako što mu ruše ravnotežu, a povezani su s autoimunošću.


Postoje određeni čimbenici koji stvaraju dobru podlogu za prekomjeran rast Candide, a to su:

  • Prehrana – Kada je u pitanju prekomjerni rast Candide, prehrana bogata ugljikohidratima može povećati rizik od prekomjernog rasta Candide, budući da se Candida hrani ugljikohidratima i šećerom.

  • Lijekovi – neki lijekovi doprinose prekomjernom rastu patogena, to su lijekovi poput: nesteroidnih protuupalnih lijekova i steroida, antibiotika - jer mogu izravno promijeniti mikrobnu floru, lijekovi koji mijenjaju pH mikrobioma, poput inhibitora protonske pumpe, lijekovi koji mogu promijeniti tjelesne razine hormona (estrogena i progesterona), poput kontracepcijskih pilula, lijekovi koji slabe imunološki sustav, poput kortikosteroida.

  • Stres – svi znamo kako se psihički osjećamo kada smo pod stresom, no taj stres djeluje na nas i na tjelesnoj razini. Dok ste pod stresom tijelo će uznemirujuće signale prenijeti u crijeva putem autonomnog i krvožilnog sustava u tijelu, povećavajući upalu koja potiče crijevnu disbiozu i propusna crijeva. Stres također potiče oslobađanje hormona norepinefrina i epinefrina, koji omogućuju patogenima kontinuirani rast. Jedna je studija pokazala da povećane razine ovih hormona povećavaju razine oportunističkih mikroorganizama, poput Candide, za 10 000 puta i mogu povećati njihovu zaraznost za samo 14 sati. Povećana količina oportunističkih mikroorganizama stvara neuravnoteženu crijevnu floru u kojoj Candida buja.

  • Povišena razina hormona estrogena - istraživanja sugeriraju da visoke razine spolnog hormona estrogena mogu potaknuti Candidu da se promijeni iz svog uobičajenog stanja u patogeno ili štetno stanje. Estrogen to čini tako što se veže za Candidu i pokreće odgovor na stres koji povećava njezinu patogenu aktivnost, što na kraju dovodi do prekomjernog rasta ili infekcije.

  • Trudnoća – zbog hormonalnih fluktuacija



Lactobacillus spp. dio su ljudskog mikrobioma i prirodni su konkurenti Candidi u svim okruženjima, tako i u vaginalnom okruženju. Mliječna kiselina, nizak pH i drugi izlučeni metaboliti, signali su okoliša koje osjete gljivične vrste prisutne u mikrobiomu. Oko 75% žena barem jednom tijekom života suoči se sa vaginalnom kandidijazom. Ako se pojavljuje vaginalna infekcija Candidom– budite sigurni da je i u crijevima disbalans. Sistemske infekcije Candidom javljaju se češće u imunokompromitiranih bolesnika, a uzrokuju ih Candida albicans (oko 50%) i Candida glabrata (15%-25%). Lactobacillus spp. dio su zdravog vaginalnog mikrobioma i smatraju se obećavajućim probioticima za liječenje ili prevenciju infekcija sluznice Candidom ili za podršku tradicionalnim opcijama liječenja.


Svjetska Zdravstvena Organizacija definira probiotike kao žive mikroorganizme koji, kada se daju ili konzumiraju u odgovarajućim količinama, daju zdravstvene dobrobiti.


Primjena Lactobacillusa za liječenje gljivičnih infekcija temelji se na premisi da određene vrste Lactobacillus ostvaruju zaštitni učinak „in vivo“ smanjujući prianjanje gljivica na sluznicu rodnice, proizvodnju organskih kiselina i povoljne metabolite kao i jačanje imunoloških obrambenih mehanizama vaginalnih epitelnih stanica.


Ukoliko ste se pronašli u ovom članku te sumnjate da biste mogli imati problema sa štitnjačom, ili već imate dijagnosticirane probleme sa štitnjačom bilo bi dobro provjeriti zdravlje crijeva (napraviti analize za detekciju Candide i Helicobacter Pylori bakterije), stanje joda, vitamina D, selena i cinka.


*Članak je u informativne svrhe u vezi s probioticima i drugim dodacima prehrani te nema namjeru ukazati na to da je bilo koja tvar spomenuta u ovom članku namijenjena dijagnosticiranju, liječenju, ublažavanju ili prevenciji bilo koje bolesti.

Comments


bottom of page