top of page

Kako crijeva utječu na mozak?


Uloga osi-crijevo-mozak u stresu


Kao središnji zdravstveni organ, crijevo i crijevna flora koja se u njemu nalazi imaju važnu ulogu u organskom sustavu. Budući da je u bliskom kontaktu s mozgom preko osovine crijeva i mozga, također je uključen u upravljanje stresom.


Stres i stalno naprezanje mogu negativno utjecati na crijeva i crijevnu floru. Osjetljivi ekosustav crijeva može postati neusklađen i dodatno povećati osjećaj stresa. Ovdje ćete dobiti informacije kako to radi.


Os-crijevo-mozak: živa razmjena

Neovisno o tome jesu li u pitanju “leptirići u trbuhu” ili kad nešto “udari u trbuh”: svatko zna situacije u kojima osjećaj ili, bolje rečeno, intuicijski mozak odlučuje kuda ići. Posljednjih godina postalo je sve jasnije kakav utjecaj zdravlje crijevnih organa ima na to kako razmišljamo, osjećamo i djelujemo. Jer crijeva i mozak međusobno komuniciraju, vrlo intenzivno i prije svega recipročno. Ova se veza također naziva osovinom crijeva i mozga.


90 % signala šalje se iz crijeva u mozak. U tu komunikaciju intenzivno je uključena i crijevna flora. Sada je dobro poznato da je os-crijevo-mozak također uključen u odgovor na stres i može utjecati, između ostalog, na otpuštanje hormona stresa.


Stres: Opterećenje crijevne flore


Konstantan stres u svakodnevnom životu može negativno utjecati na crijevnu floru. Crijevni ekosustav nije sinkroniziran. To može dovesti do pojačanog otpuštanja kortizola i bez ikakvog vanjskog razloga, što izaziva stalnu napetost i, između ostalog, potiče upalne procese u crijevima. Tada se bez ikakvog vanjskog uzroka oslobađa hormon stresa kortizol, što dovodi do stalne napetosti i može, između ostalog, potaknuti upalne procese u crijevima. Konstantni vanjski podražaji mogu potaknuti pojačavajući signal unutarnjeg stresa putem osi-crijevo-mozak. Kako bi se ovaj ciklus prekinuo, uz vanjske čimbenike treba uzeti u obzir i signal unutarnjeg naprezanja. Za postizanje ravnoteže preporučuje se prehrana zdrava za crijeva.



Kako crijevne bakterije utječu na mentalno zdravlje?


Trenutna istraživanja pokazuju da su crijeva i mozak u stalnoj i kontinuiranoj međusobnoj komunikaciji putem različitih mehanizama. To se naziva "os-mikrobiota-crijevo-mozak". Crijevne bakterije proizvode niz različitih tvari, npr. hormone i kratkolančane masne kiseline koje prenose informacije u mozak putem osi-crijevo-mozak. Crijevne bakterije utječu na pamćenje, emocije i, primjerice, moduliraju osjećaj stresa.


Dobro je znati.


Crijeva, crijevna flora i mozak u stalnoj su međusobnoj razmjeni (os-mikrobiota-crijevo-mozak). Ova komunikacijska os neophodna je za mnoge fiziološke procese.



Kommentare


bottom of page