top of page

Što crijevna flora čini za zdravlje?


Funkcije crijevne flore (crijevnog mikrobioma) su raznolike. Osim obrane od štetnih tvari, pomaže u jačanju crijevne barijere i treniranju imunološkog sustava. Osim toga, crijevni mikrobiom može utjecati na metabolizam i takozvanu os-crijevo-mozak. 

 

Štiti od patogena


Crijevna flora (crijevni mikrobiom) sastoji se od gustog sloja bakterija koji leži na sluznici crijeva. Ova gusta struktura osigurava da se patogeni ili štetne tvari koje se transportiraju kroz gastrointestinalni trakt teško pričvršćuju na crijevnu sluznicu. Stoga - ako je crijevni mikrobiom netaknut - ne nalaze priliku za nakupljanje između ovog gustog sloja bakterija. Osim toga, crijevni mikrobiom stvara prilično kiselu okolinu u crijevima, što otežava naseljavanje patogena u crijevu. Iz tog razloga crijevni mikrobiom ima važnu ulogu u obrani od patogena.  


Trenira imunološki sustav


Više od 80% aktivnih imunoloških stanica nalazi se u crijevima. Bakterije u crijevnoj flori važan su partner u treningu imunološkog sustava i mogu utjecati na sazrijevanje specifičnih imunoloških stanica. Na primjer, crijevni mikrobiom proizvodi imunološki važne tvari (tzv. defenzine) koje mogu pozitivno djelovati na imunološki sustav ljudi.


Proizvodi vitamine i hormone


Važna funkcija crijevne flore je utjecaj na metabolizam. Crijevni mikrobiom sposoban je razgraditi neprobavljive komponente hrane. Sam proizvodi tvari, kao što su kratkolančane masne kiseline, koje imaju brojna svojstva koja promiču zdravlje. Osim toga, crijevni mikrobiom utječe na metabolizam ugljikohidrata, bjelančevina i masti te proizvodi vitamine (npr. vitamin K) i hormone (npr. serotonin).


Utječe na emocije


Istraživanja su pokazala da crijevna flora može utjecati na pamćenje, ponašanje i razmišljanje. Osim toga, također je uključen u obradu emocija i pomaže metabolizirati citokine u živčanom sustavu. Posebna veza između crijevnog mikrobioma i mozga naziva se  os crijevo-mozak-mikrobiom.


Opskrbljuje sluznicu crijeva


Osim svojih raznolikih zadataka za metabolizam i imunološki sustav, crijevni mikrobiom ima ključnu ulogu u zaštiti i održavanju crijevne barijere. Kao dio ove crijevne barijere, crijevna mikrobiota predstavlja prvu razinu zaštite, a druge dvije razine zaštite su crijevna sluznica (2. razina zaštite) i imunološki sustav povezan s crijevima (3. razina zaštite). Ove 3 razine zaštite su usko povezane i u stalnoj interakciji. Crijevna flora je važan partner u treningu imunološkog sustava. Bakterije crijevne flore također imaju izravan utjecaj na crijevnu sluznicu. Primjerice, neke bakterije mogu pozitivno djelovati na crijevnu sluznicu i njezinu barijernu funkciju jačajući takozvane uske spojeve, stanične veze između stanica crijevne sluznice ili potičući stvaranje sluzi. Samo kada su sve tri razine zaštite netaknute i blisko surađuju, crijevna barijera ispravno funkcionira.


 

Comments


bottom of page