top of page

Prvih 1000 dana – Kako razvoj crijevne flore utječe na zdravlje


Prvih 1000 dana života (otprilike razdoblje između začeća i drugog rođendana) smatra se ključnim razdobljem s velikim utjecajem na dugoročno zdravlje. Tijekom ovog kritičnog vremenskog prozora ne samo da se odvija brz fizički razvoj, već se razvijaju i dva ključna elementa s cjeloživotnim utjecajem na zdravlje: crijevna flora (crijevni mikrobiom) i imunološki sustav.


Način rađanja i prehrana oblikuju razvoj crijevne flore


Značajan razvoj crijevne flore počinje rođenjem. Tijekom prirodnog poroda majka prenosi bakterije iz svoje vaginalne i crijevne flore na dijete. Kod djece rođene carskim rezom crijevnu floru u početku primarno karakteriziraju bakterije iz majčine kožne flore.


Nakon rođenja, na sastav crijevne flore prvenstveno utječe djetetova prehrana (npr. dojenje ili adaptirano mlijeko), ali i okolina (npr. prisutnost braće i sestara ili kućnih ljubimaca). Uvođenjem dohrane postupno se razvija raznovrsnija i stabilnija crijevna flora, kakva se može naći i kod odraslih. Ovaj proces je uglavnom završen oko treće godine života.


Paralelno se razvijaju crijevna flora i imunološki sustav


Zdrava i raznolika crijevna flora nije važna samo za probavu, već ima i presudnu ulogu u razvoju imunološkog sustava. Slično kao i crijevna flora, djetetov imunološki sustav nakon rođenja još nije u potpunosti razvijen. Bakterije u crijevnoj flori važni su partneri za obuku imunoloških stanica. Kroz ovaj trening, imunološki sustav od samog početka uči kako prikladno reagirati na "strane tvari" (tolerancija nasuprot obrani). Razvoj crijevne flore je stoga usko povezan s razvojem imunološkog sustava.


Poremećaj crijevne flore djeteta može imati dugotrajan utjecaj na zdravlje


Tijekom faze razvoja, crijevna flora je mnogo nestabilnija nego u odrasloj dobi i stoga je posebno osjetljiva na remetilačke čimbenike kao što su npr. antibiotici. Poremećaji crijevne flore u ovom kritičnom vremenskom razdoblju mogu se povezati sa zdravstvenim učincima kasnije u životu, npr. s povećanim rizikom od alergija i astme.


U tom kontekstu, čini se osobito važnim podržati razvoj zdrave crijevne flore u ranoj dobi. Posebnim promicanjem raznolikosti mikrobioma i snažnog imunološkog sustava u to vrijeme mogu se postaviti temelji za dug i zdrav život.


Comments


bottom of page