top of page

 Crijevni mikrobiom - ključni saveznik u borbi protiv endometrioze

 

Endometrioza - podmukla bolest od koje boluje oko 90 000 žena u Hrvatskoj. U Hrvatskoj od nje boluje 1 od 10 žena. Kronično je upalno stanje za koje se procjenjuje da muči 10%-20% žena u reprodukcijskoj fazi života i 70-90% žena s kroničnom boli u zdjelištu/donjem dijelu trbuha.

 

Što je endometrioza?

 

Iako je endometrioza složeno stanje koje zahtijeva multidisciplinarni pristup, nedavna istraživanja su istaknula značaj crijevnog mikrobioma u razumijevanju i liječenju ove bolesti. Iznenađujuće, pokazalo se da crijevni mikrobiom ima zaštitnu ulogu u razvoju endometrioze, otvarajući nove mogućnosti za terapijske intervencije.


Bakterije prisutne u crijevnom mikrobiomu proizvode kratkolančane masne kiseline (SCFA), pri čemu je n-butirat ključni metabolit. Ova otkrića su revolucionarna jer su pokazala da n-butirat ne samo da smanjuje pH vrijednost u crijevima, stvarajući neprikladan okoliš za patogene organizme, već i pruža izvor energije za epitelne stanice debelog crijeva. Nadalje, n-butirat posjeduje imunostimulirajuća i protuupalna svojstva koja podržavaju održavanje integriteta epitelne barijere.


Kroz ista imunoregulacijska svojstva, n-butirat ima značajan utjecaj na rast endometrijskih lezija. Prema studiji Chadchan i suradnika iz 2021. godine, eksperimentalno je dokazano da n-butirat smanjuje progresiju endometrijskih lezija. Ovo otkriće predstavlja veliki korak naprijed u razumijevanju veze između crijevnog mikrobioma i endometrioze te otvara nove mogućnosti u terapiji ovog stanja.


Ovi rezultati sugeriraju da promjene u crijevnom mikrobiomu mogu imati značajan utjecaj na razvoj endometrioze. Stoga, terapije koje ciljaju crijevni mikrobiom, poput promjena u prehrani ili upotrebe probiotika i prebiotika, mogu predstavljati nova oružja u borbi protiv endometrioze.


Međutim, važno je napomenuti da su ova istraživanja još uvijek u ranoj fazi, te da su potrebna daljnja istraživanja kako bi se bolje razumjela ova veza i razvile učinkovite terapijske strategije. Ipak, ova otkrića otvaraju nova vrata u pristupu liječenju endometrioze, s naglaskom na modulaciju crijevnog mikrobioma.


Crijevni mikrobiom igra ključnu ulogu u razvoju endometrioze, a n-butirat, kao ključni metabolit proizveden od strane bakterija crijevnog mikrobioma, pokazuje obećavajuće terapijske potencijale. Daljnja istraživanja u ovom području bit će ključna za razvoj novih terapijskih pristupa i poboljšanje kvalitete života žena koje pate od endometrioze.


Mehanizmi povezanosti između crijevnog mikrobioma i endometrioze su raznovrsni i kompleksni, no ključni su za razumijevanje patogeneze ove bolesti.


Jedan od važnih mehanizama je vezan uz imunološku funkciju crijevnog mikrobioma. Nova istraživanja ističu ključnu ulogu crijevnog mikrobioma u imunologiji sluznice, koja je važna za prevenciju spolno prenosivih bolesti poput HPV-a i Chlamydia trachomatis, ali i drugih ginekoloških problema poput neplodnosti. Subklinička kronična upala unutar sluznica ženskog spolnog sustava smatra se doprinositeljem patogeneze endometrioze. Studije su pokazale veću prevalenciju bakterijske vaginoze kod pacijentica s endometriozom. Crijevni mikrobiom u ravnoteži može regulirati imunološki sustav, što dovodi do bolje kontrole kronične upale u reproduktivnim organima.


Drugi važan mehanizam povezanosti je endokrinološka funkcija crijevnog mikrobioma. Danas se smatra da je crijevni mikrobiom pravi endokrinološki organ zbog utjecaja njegovih metabolita na sve organe i sustave u tijelu, slično kao što to čine hipofiza, štitnjača ili gušterača. Crijevni mikrobiom igra ključnu ulogu u regulaciji spolnih hormona, posebno estrogena. Mikrobiom u pacijentica s endometriozom može sadržavati velik broj bakterija koje proizvode enzim β-glukuronidazu, koji može povećati razinu aktivnog dekonjugiranog estrogena u krvi, što se smatra vjerojatnim putem razvoja endometrioze. Ovaj model naziva se "os estrogen-crijevni mikrobiom".


Ova složena interakcija između crijevnog mikrobioma i hormona otvara nova vrata u razumijevanju i liječenju endometrioze.

Comments


bottom of page