top of page

Kakve veze imaju sluznice s crijevima?

Crijeva i sluznice su usko povezani.



Mreža crijevne sluznice - bliska povezanost preko imunološkog sustava


Sve tjelesne sluznice (i koža) međusobno su povezane i u izravnoj su komunikaciji putem krvnog i limfnog sustava. Sluznica crijeva je jedna od najvećih sluznica u tijelu. Ova veza je također poznata kao mreža crijevne sluznice ili znanstveno kao MALT (engl. mucosa-associated lymphoid tissue).


Oko 80% aktivnih imunoloških stanica nalazi se u samom crijevu, što ga čini najvećim imunološkim organom kod ljudi. Imunološki sustav povezan s crijevima važna je kontrolna jedinica organizma, jer u crijevima postoji stalan i intenzivan kontakt između tijela i okoliša putem prehrane. Uvijek se mora razlikovati "korisno" (npr. vitalne hranjive tvari) i "štetno" (npr. štetne klice).


Crijeva su stoga središte imunološkog sustava. Odavde se cijelo tijelo opskrbljuje kompetentnim imunološkim stanicama putem krvi i limfnog sustava. Imunološke stanice također primjenjuju ono što su naučile u crijevima na druge organe, kao što su npr. sluznice respiratornog trakta. Crijeva stoga imaju važnu ulogu u zaštitnoj funkciji sluznice.


Crijevne bakterije utječu na imunološki sustav


Crijevna flora svojevrsni je partner za trening imunološkog sustava. Crijevne bakterije su u izravnom kontaktu s imunološkim sustavom povezanim s crijevima. Ovaj imunološki trening važan je za imunološki sustav i cijeli organizam. Na primjer, ako je imunološki sustav povezan s crijevima nedovoljno treniran zbog pretjerane higijene ili prenapregnut zbog stalne izloženosti nadražujućim tvarima, može biti neusklađen i sklon nekontroliranim imunološkim reakcijama. Na primjer, prema hipotezi o higijeni, rizik od razvoja alergija raste ako djeca imaju malo kontakta s mikroorganizmima u ranom djetinjstvu.


Čisto crijevo pozitivno djeluje na sluznicu


Ako je crijevna zaštitna barijera netaknuta, a imunološki sustav povezan s crijevima u ravnoteži, to može imati pozitivan učinak na sve druge sluznice. Međutim, ako je crijevo oštećeno, npr. ako je crijevna flora poremećena, crijevna sluznica propusna ili imunološki sustav povezan s crijevima nije u ravnoteži, ovi poremećaji mogu negativno utjecati na sve sluznice i pospješiti razvoj bolesti poput alergija.


Budući da se stanice sluznice često obnavljaju, potrebno im je i dovoljno mikronutrijenata. Zato je važno da su vaša crijeva zdrava. Zdravo crijevo osigurava opskrbu tijela i sluznice vitalnim mikronutrijentima.


Netaknuto crijevo može putem krvi i limfnog sustava pozitivno djelovati na sve druge sluznice.


Dobro je znati.


Netaknuto crijevo može pozitivno djelovati na sve ostale sluznice putem krvi i limfnog sustava. Kako bi podržali svoju sluznicu, preporučljivo je također posebno poduprijeti crijeva. Osnova za to je prehrana zdrava za crijeva s metabolički aktivnim bakterijskim kulturama i mikronutrijentima.


Comments


bottom of page