top of page

Dobar, bolji, medvjeđi luk: oživite Vaša crijeva u proljeće


Visibabe, šafrani, narcise, tulipani – stiglo je proljeće! Osim raskoši cvijeća, dobiva se i svježe zelenilo koje obogaćuje prehranu i revitalizira tijelo.


Jedan od tih proljetnih dragulja je medvjeđi luk (Allium ursinum), koji je srodan vlascu, luku i češnjaku. U ovom postu na blogu saznajte zašto ovo divlje povrće djeluje i na vaš središnji zdravstveni organ, crijeva.


Zašto je medvjeđi luk dobar za crijeva?


  1. Bogat vlaknima: medvjeđi luk izvrstan je izvor vlakana koja su neophodna za zdravu probavu. Vlakna pospješuju rad crijeva, povećavaju učestalost stolice i sprječavaju zatvor. Prehrana bogata vlaknima pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava i uravnotežene crijevne flore.

  2. Prebiotička svojstva: posebno u proljeće, tijelo žudi za određenim hranjivim tvarima, kao što su mirisni spojevi sumpora iz obitelji luka. Sulfidi su prebiotik koji divlji češnjak donosi sa sobom. Prebiotici su neprobavljive komponente hrane koje potiču rast i aktivnost korisnih bakterija u crijevima. Poboljšavajući stanje u crijevima, prebiotici podupiru zdravu crijevnu floru i jačaju imunološki sustav.

  3. Protuupalni učinci: Studije su pokazale da medvjeđi luk ima protuupalna svojstva koja mogu pomoći u smanjenju upale u crijevima. Kronična upala u crijevima povezana je s raznim gastrointestinalnim bolestima, pa redovita konzumacija medvjeđeg luka može pomoći u održavanju zdravlja crijeva i smanjiti rizik od bolesti.


Kako uvrstiti medvjeđi luk u svoju prehranu?



  • Svježe u salatama: Svježe nasjeckani medvjeđi luk daje salatama posebno pikantnu notu, a istovremeno dodaje vlakna i prebiotike.

  • Pesto: Pomiješajte svježi divlji luk s prženim orašastim plodovima/sjemenkama po izboru, maslinovim uljem i parmezanom. Začinite limunovim sokom i soli. Pesto koristite kao umak za povrtne štapiće, u kombinaciji s tjesteninom od cjelovitih žitarica ili kao namaz.

  • Juhe i variva: dodajte nasjeckani medvjeđi luk juhama, varivima i složencima kako biste im dali pikantan dodir i zdravlje. Medvjeđi luk odlično se slaže s raznim povrćem i vašim jelima daje proljetni okus.

  • Smoothies: Umiješajte malo listova medvjeđeg luka u svoje smoothije za dodatnu dozu vlakana i prebiotika.


Medvjeđi luk nije samo ukusan, već je i odličan izbor za zdravlje crijeva. Uključivanjem ove proljetne poslastice u svoju prehranu možete potaknuti raznolikost crijevne flore, smanjiti upale i prirodno podržati probavu. I: divlji češnjak možete besplatno ubrati u šumi; on raste u sjenovitim listopadnim šumama bogatim biljem, na vlažnim, hranjivim tvarima, dubokim i ne previše kiselim tlima. Ali budite oprezni: nemojte ga zamijeniti s đurđicom.


Comments


bottom of page