top of page

Energija, mišići i imunološki sustav

Dobra interakcija za dobru izvedbu




U tijelu ništa ne radi bez energije; mišići su, među ostalim, posebno gladni energije jer moraju raditi najbolje što mogu kako bi vam omogućili postizanje sportskog uspjeha. Vaš imunološki sustav također ovisi o dovoljnoj opskrbi energijom kako bi se mogao boriti protiv infekcija i tako spriječiti neuspjeh treninga zbog infekcija.




Energija: Snaga za moje mišiće i imunološki sustav

Svi procesi u organizmu zahtijevaju energiju, koja se apsorbira iz hrane. Budući da se hrana ne može koristiti izravno, pulpa hrane se miješa s enzimima u ustima, a hrana se također probavlja u želucu.


No, crijeva nedvojbeno obavljaju najviše posla: ovdje se odvijaju posljednji koraci probave, potpomognuti vlastitim tjelesnim enzimima i bakterijama crijevne flore (crijevni mikrobiom). Ovdje se, između ostalog, apsorbiraju hranjive tvari. Energija koja je u konačnici dostupna mišićnim stanicama dobiva se iz glukoze i masnih kiselina putem različitih metaboličkih putova.

Mišići: pokreću moje sportske ciljeve

Imunološki sustav: održavajte ravnotežu između treninga i imunološkog sustava


Crijeva su središnji probavni organ. Osigurava energiju za mišiće, imunološki sustav i sportsku izvedbu. Hrana se u crijevima pretvara u iskoristive komponente pomoću probavnih enzima i crijevne flore. Ovdje se hranjive tvari apsorbiraju i postaju dostupne tijelu. Ako su crijeva poremećena, makronutrijenti, vitamini i minerali često se teže apsorbiraju.


Natjecateljski sport i imunološki učinak


Preopterećenje organizma i nedostatak mikronutrijenata također mogu utjecati na imunološki sustav. Moguće posljedice: ponavljajuće prehlade, kašalj, upaljeno grlo, groznica i gastrointestinalne tegobe (npr. proljev). O takvim "stanjima pretreniranosti" raspravlja se znanstveno i mogu biti popraćeni sljedećim promjenama:

  • Smanjenje broja i aktivnosti imunoloških stanica.

  • Smanjenje broja vlastitih zaštitnih imunoglobulina u tijelu.

  • Povećanje hormona stresa (npr. kortizola i adrenalina).

  • Razvoj upalnih procesa u crijevnoj sluznici i druge promjene u crijevnom imunološkom organu mogu narušiti dobrobit i učinkovitost.


Stoga signale iz tijela treba na vrijeme uočiti i ozbiljno ih shvatiti. Specifična opskrba tijela i crijeva mikronutrijentima i pravim crijevnim bakterijama može podržati brzu regeneraciju.


Comments


bottom of page