top of page

Gastritis i njegova poveznica sa bolestima štitnjače


Gastritis je upala želučane sluznice. Mogu ju uzrokovati infekcija s Helicobacter pylori, neki lijekovi, alkohol, stres i autoimuni proces.


Od simptoma najčešći su mučnina, povraćanje i bol u gornjem dijelu trbuha. Ako se simptomi pojave naglo i kratko traju radi se o akutnom gastritisu. Kronični gastritis traje dulje vrijeme i često je bez izraženih simptoma.


Kronični autoimuni atrofični gastritis je obilježen progresivnim promjenama u želučanoj sluznici. One dovode do smanjenog izlučivanja kiseline i unutarnjeg čimbenika. Kao posljedica promjena javlja se malapsorpcija esencijalnih nutrijenata (npr. željeza, vitamina B12, kalcija, magnezija), ali i lijekova te anemija. Povećan je također i rizik nastanka želučanog karcinoma, ovisno o stupnju oštećenja sluznice.


Često se u obliku sindroma uz kronični autoimuni gastritis javlja i autoimuna bolest štitnjače. Obično se radi o Hashimotovom tireoiditisu. Štitnjača je tada zahvaćena kroničnom upalom te se postupno smanjuje njezina funkcija. Smanjenje funkcije, hipotireoza, često se očituje probavnim tegobama poput mučnine, povraćanja, zatvora i nadutosti.


U takvom slučaju gastritis može poremetiti apsorpciju nadomjesnih hormona štitnjače, odnosno levotiroksina. Rezultat je neodgovarajuća razina hormona štitnjače iako se lijek pravilno uzima.


Liječenje


Liječenje gastritisa ovisi o njegovom uzroku. Obično se koriste lijekovi koji smanjuju proizvodnju želučane kiseline ili ju neutraliziraju. Oni ublažavaju simptome i poboljšavaju tijek bolesti. U slučaju infekcije s Helicobacter pylori tim lijekovima dodaju se i antibiotici.


Pravilnim liječenjem gastritisa može se poboljšati kontrola bolesti štitnjače i u konačnici kvaliteta života.


Comments


bottom of page