top of page

Sindrom iritabilnog crijeva - mjere i lijekovi

Što učiniti ako imate sindrom iritabilnog crijeva?



Trenutno ne postoji učinkovita terapija, što znači da se sindrom iritabilnog crijeva još ne može izliječiti. Dobra vijest je da postoji nekoliko načina za smanjenje simptoma sindroma iritabilnog crijeva. To uključuje korištenje lijekova usmjerenih na simptome, individualno prilagođenu prehranu koja se može nadopuniti davanjem odabranih bakterijskih kultura i specifičnih mikronutrijenata, kao i metode za smanjenje ili izbjegavanje stresa.




Međutim, simptomi i ozbiljnost simptoma iritabilnog crijeva često su vrlo različiti. Mogućnosti liječenja su odgovarajuće individualne. Važna polazišta su ciljane prehrambene mjere i dobro upravljanje stresom.


Koja je prehrana prikladna za sindrom iritabilnog crijeva?

Prehrana igra središnju ulogu za one koji pate od sindroma iritabilnog crijeva. Pogođeni često povezuju svoje simptome s konzumacijom određene hrane (npr. FODMAP ). Istodobno, trajna apstinencija od takve hrane često dovodi do jednostrane prehrane. Iz tog razloga, dugoročno treba izbjegavati samo hranu za koju je dokazano da uzrokuje simptome.


Odabrane bakterijske kulture pokazale su se korisnima kod sindroma iritabilnog crijeva. Crijevna flora može biti neuravnotežena kod osoba koje pate od sindroma iritabilnog crijeva. Znanstvene studije su pokazale da žive bakterijske kulture mogu dovesti do poboljšanja svih simptoma.


Osim toga, treba osigurati dnevne potrebe za mikronutrijentima. Pokazalo se da osobe sa sindromom iritabilnog crijeva imaju koristi od određenih mikronutrijenata, kao što su: vitamin D, kalcij, određeni vitamini B skupine, željezo ili cink, slabo su opskrbljeni ili se manje apsorbiraju.

Upravljanje stresom u sindromu iritabilnog crijeva

Lijekovi usmjereni na simptome


Važno:

Ne postoji jedna standardna terapija za svakoga tko ima sindrom iritabilnog crijeva.

Svaki pojedinac trebao bi sam otkriti - najbolje sa svojim liječnikom - što je dobro i korisno.


Comments


bottom of page