top of page

Sindrom iritabilnog crijeva - simptomi, uzroci, dijagnoza

Što se podrazumijeva pod sindromom iritabilnog crijeva?


Sindrom iritabilnog crijeva (SIC ili engl. IBS) je funkcionalna bolest crijeva koja se može manifestirati različitim, a ponekad i nespecifičnim simptomima. Tu pripadaju, između ostalog, probavni problemi. Često je riječ o kroničnoj bolesti koja zbog svojih simptoma mnogima od oboljelih predstavlja nesaglediv problem.


Svakodnevni život oboljelih često je ozbiljno ograničen simptomima, a bez odgovarajućeg liječenja sindrom iritabilnog crijeva često dovodi do smanjene kvalitete života.


Sindrom iritabilnog crijeva: uobičajeni simptomi

Najčešći simptomi sindroma iritabilnog crijeva su grčevi u trbuhu, nadutost, zatvor i proljev.


Uobičajeni simptomi sindroma iritabilnog crijeva uključuju nadutost, bolove u trbuhu, zatvor ili proljev, što također može dovesti do promjenjivih navika u pražnjenju crijeva. Simptomi se mogu mijenjati tijekom bolesti i mogu biti vrlo različiti u svojoj težini.


Tegobe povezane sa stresom, kao što su iscrpljenost i umor, također su među popratnim bolestima sindroma iritabilnog crijeva. Iznenadna pojava simptoma predstavlja nesagledivu opasnost za život oboljelih, opterećujući ne samo tijelo, već i živce i psihu.


Svaki sindrom iritabilnog crijeva je drugačiji.


Simptomi sindroma iritabilnog crijeva nisu ujednačeni. Simptomi se kod svakoga mogu pojaviti drugačije.

Sindrom iritabilnog crijeva? Češće nego što se očekivalo!

Kako se dijagnosticira sindrom iritabilnog crijeva?

Što uzrokuje sindrom iritabilnog crijeva?

Neravnoteža crijevne flore kod sindroma iritabilnog crijeva

Nadražena crijeva = nadraženi živci

Zašto prehrana igra ulogu u sindromu iritabilnog crijeva



Što biste trebali znati o sindromu iritabilnog crijeva


  • Sindrom iritabilnog crijeva zahvaća probavni trakt i povezan je s poremećenom interakcijom osi-crijevo-mozak i imunoloških procesa.

  • 12% stanovništva u Njemačkoj pati od sindroma iritabilnog crijeva. Sindrom iritabilnog crijeva jedna je od najčešćih bolesti gastrointestinalnog trakta.

  • Žene obolijevaju otprilike dva puta češće od muškaraca.

  • Simptomi često počinju između 20. i 30. godine života.

  • Dijagnoza sindroma iritabilnog crijeva je dijagnoza isključenja i traje u prosjeku 4 godine.

  • Mnogi pacijenti sa sindromom iritabilnog crijeva pokazuju promijenjen sastav crijevne flore.

  • Posebno važan čimbenik koji utječe na sindrom iritabilnog crijeva je prehrana.

  • Svaki sindrom iritabilnog crijeva je drugačiji, stoga liječenje treba biti cjelovito i individualno.


Iako sindrom iritabilnog crijeva posljednjih godina privlači sve veći interes i pozornost, kako u medijima tako i u znanosti, malo se zna o njegovim uzrocima i okidačima. Sve je više dokaza o bliskoj povezanosti s neravnotežom u crijevnom mikrobiomu i poremećenom osi-crijevo-mozak. Čimbenici koji mogu potaknuti sindrom iritabilnog crijeva uključuju, primjerice, prethodne gastrointestinalne bolesti, uzimanje antibiotika i psihički stres.


Postavljanje dijagnoze je često teško i može potrajati nekoliko godina jer se najprije moraju isključiti druge crijevne bolesti koje bi također mogle biti uzrok simptoma.


Dobro je znati.


Činjenica je da je svakodnevni život oboljelih često ozbiljno ograničen simptomima i, ako se ne liječi, sindrom iritabilnog crijeva često dovodi do smanjene kvalitete života. Iako trenutno ne postoji lijek za sindrom iritabilnog crijeva, odgovarajuće liječenje i pravilna prehrana mogu pomoći u ublažavanju simptoma.


Comments


bottom of page