top of page

Kako funkcionira jak imunološki sustav?

Važnost crijeva za imunološku obranu



Jačanje imunološkog sustava – važna tema i prije pandemije korone.


Ali što karakterizira snažan imunološki sustav? Crijeva i njihov mikrobiom imaju ključnu ulogu u imunološkoj obrani.


Za obranu je potrebna snaga


Ljudi su 24 sata dnevno izloženi mnogim stresovima, utjecajima iz okoliša i patogenima. Da bi se tijelo moglo nositi s tim vanjskim utjecajima, potreban mu je neoštećen imunološki sustav koji dobro funkcionira.


Kako bi imunološki sustav ispunio svoje zadaće, sve komponente ove vrlo složene mreže moraju ispravno funkcionirati i međusobno komunicirati. To uključuje imunološki sustav povezan s crijevima i mrežu sluznice cijelog tijela. To je jedini način na koji imunološki sustav može reagirati vrlo osjetljivo i visoko precizno.


Zapravo, značajan dio biološkog obrambenog sustava nalazi se u crijevima.


Dobru obranu karakteriziraju sljedeća svojstva:

  • Razlikovanje štetnog i bezopasnog

  • Obrana od patogena

  • Toleriranje bezopasnih sastojaka hrane

  • Formiranje imunološkog pamćenja

 

Kakve veze crijeva imaju s imunološkim sustavom?


Iako na prvu može zvučati čudno: crijevo je jedan od najvažnijih imunoloških organa. Crijeva su imunološki centar tijela, gdje se vježba, ispituje i uči koje tvari su bezopasne za organizam, a koje bi mogle biti opasne. Crijevna flora aktivno podupire tijelo u treniranju imunoloških stanica. S ukupnom dužinom od 6 do 8 metara, crijevo čini značajnu površinu ispod koje se nalazi 80% aktivnih imunoloških stanica. Zbog toga govorimo i o crijevu kao imunološkom organu. Kada razmišljate o imunološkom sustavu, ne možete zanemariti crijeva, jer zdravo crijevo čini osnovu za dobro funkcioniranje imunološkog sustava.


Od čega se sastoji imunološki sustav?


Sastoji se od tima stručnjaka koji se zajedno bore za zdravlje i protiv infekcija. Imunološki sustav sastoji se od dva dijela. Takozvani urođeni imunološki sustav, koji brzo reagira na patogene, i stečeni imunološki sustav, koji specifično eliminira patogene i razvija imunološku memoriju. To pomaže bržem i učinkovitijem reagiranju u slučaju nove infekcije istim patogenom. Imunološki sustav jačaju i sluznice koje sprječavaju ulazak patogena u tijelo.

 

Što slabi moj imunološki sustav?

  • Fizički stres

  • Psihički stres

  • Nedostatak sna

  • Neuravnotežena crijevna flora

  • Neuravnotežena prehrana

  • Promjene s godinama

 

Tri razine obrane tijela


Zajedno smo jači – to posebno vrijedi za naš imunološki sustav. Budući da postoji toliko mnogo različitih patogena i drugih izazova za tijelo, stručnjak za naš imunološki sustav se uvijek brine za to. Čvrste sluznice idealno sprječavaju patogene da prodru u tijelo, urođeni imunološki sustav posebno brzo reagira na viruse i druge prijetnje, a stečeni imunološki sustav u konačnici vrlo precizno djeluje protiv patogena. Također formira funkciju pamćenja imunološkog sustava, koja osigurava da imunološki sustav može brže reagirati u slučaju ponovne infekcije.




Urođeni imunološki sustav

Urođeni imunološki sustav prati nas od rođenja. Uvijek je tu brzo kada se radi o obrani od patogena. To može jer je prilično nespecifičan i ne mora se prilagođavati svakom patogenu. Dakle, prepoznaje opće strukture kao što su bakterije ili stanice zaražene virusom i mogu se boriti protiv njih. 

Stečeni imunološki sustav

Mukozne barijere


Kada je imunološki sustav oslabljen?


Kada ponovno dobijete prehladu, ponekad se osjećate kao da imate slab imunološki sustav. No određeni broj prehlada potpuno je normalan, budući da postoji mnogo različitih virusa prehlade kojih imunološki sustav još nije svjestan. Dakle, nema uvijek spreman pravi odgovor, ali neprestano uči kako se nositi s novim virusima.


Zato je posebno važno imunološkom sustavu pružiti najbolju moguću podršku. Čak i ako se broj infekcija poveća, npr. ako se zanemari zdrava prehrana ili stres postane prevelik, dodatna podrška ima smisla.



Dobro je znati.


Obrana je jaka samo kada sve razine obrane rade zajedno kao tim. Ako jedan član tima oslabi, cijela obrana slabi!




Comentários


bottom of page