top of page

Svježe, šareno i bogato vlaknima: ovako funkcionira vaša prehrana u jesen!


Jesen vas poziva na uživanje u šarolikoj raznolikosti prirode – a to bi se trebalo odraziti i na vašu prehranu. Osobito u hladnijim mjesecima važno je obratiti pozornost na zdravu i uravnoteženu prehranu kako biste ostali u formi i energični. U ovom članku saznat ćete zašto su vlakna važna za vaše dobro raspoloženje u jesen i kako ih jednostavno možete integrirati u svoju jesensku prehranu.


Zašto su vlakna toliko važna, posebno u jesen?


Vlakna su neprobavljiva komponenta biljne hrane koja ima niz pozitivnih učinaka na crijeva i zdravlje. Zbog sposobnosti vezanja vode i povećanja volumena stolice, vlakna potiču redovitu i zdravu probavu. Ovo je osobito važno za sprječavanje zatvora, koji se može pojaviti zbog promjene prehrambenih navika u hladnijim mjesecima. Zasitna, krepka jela sada su opet češće na stolu. Osim toga, vlakna također igraju ključnu ulogu u održavanju stabilne razine šećera u krvi, osiguravajući da dulje ostanete siti. Određena vlakna potiču rast zdravih crijevnih bakterija, što pomaže u jačanju imunološkog sustava i cjelokupnom zdravlju crijeva.


Evo kako u svoju jesensku prehranu uvrstiti hranu bogatu vlaknima:


Bundeva

Bundeva je pravi vrhunac jeseni i bogata je vlaknima. Bilo kao juha, pečeno povrće ili u krepkom varivu - bundeva je svestrana i pomaže vašoj probavi. Sorta Hokkaido posebno je bogata vlaknima i može se jesti s korom. Bundevu kombinirajte s drugim povrćem ili je koristite kao podlogu za kremasti pire od bundeve.


Korjenasto povrće

Korjenasto povrće poput mrkve, pastrnjaka i cikle posebno je popularno u jesen. Ne samo da sadrže mnogo vlakana, već i vrijedne hranjive tvari poput vitamina i minerala. Pečeno korjenasto povrće iz pećnice ili kao sastojak juha i variva izvrstan je način uživanja u jelima bogatim vlaknima.


Jabuke i kruške

Jesen je vrijeme berbe jabuka i krušaka. Ovo voće nije samo ukusno i osvježavajuće nego je i bogato vlaknima. Kora jabuke posebno je bogata vlaknima pa ih je najbolje jesti neoguljene. Jabuke i kruške uživajte kao međuobrok, u voćnim salatama ili kao sastojak u jesenskim receptima za pečenje poput pite od jabuka ili kompota od krušaka.


Kupus

Vrste kupusa kao što su kelj, kupus i prokulica povrće je bogato vlaknima koje je u jesenskoj sezoni. Niskokalorične su, ali bogate vitaminima i vlaknima. Kelj je idealan za salate ili kao prilog krepkim jelima, dok kupus i prokulice dolaze do izražaja u varivima, složencima ili kao prilog kuhan na pari.


Proizvodi od cjelovitih žitarica

Čak i u jesen, prelazak s proizvoda od bijelog brašna na verzije cjelovitih žitarica ostaje jednostavan i učinkovit način da u svoju prehranu uključite više vlakana. Kruh, tjestenina i riža od cjelovitih žitarica bogati su vlaknima i dulje će vas držati sitima. Na primjer, pripremite izdašnu jesensku salatu s tjesteninom od cjelovitih žitarica, rikulom i orasima, koja je savršena i kao prilog vašem jesenskom jelovniku.


Orašasti plodovi i sjemenke

Orašasti plodovi i sjemenke poput oraha, lješnjaka, lanenih sjemenki i chia sjemenki nisu samo bogati vlaknima, već i zdravim mastima i proteinima. Idealni su kao preljev za jesenske salate, müslie ili jogurt. Orasi i lješnjaci također se mogu uživati ​​u kruhu ili kao međuobrok te su idealni suputnici za jesen.


Dodaci prehrani s vlaknima

Ako vam je teško unijeti dovoljno vlakana u svoju prehranu, dodaci prehrani s vlaknima mogu biti praktično rješenje. Ovdje se posebno preporučuju proizvodi bez okusa jer se mogu fleksibilno umiješati u hranu i piće. Ovo je jednostavan način da povećate sadržaj vlakana u svojoj prehrani.


Vaš zaključak za jesen: Ukusno i bogato vlaknima

Uravnotežena prehrana bogata vlaknima može vam pomoći u održavanju energije i vitalnosti u jesen. Pravilan odabir hrane pomoći će vam da lakše i fit prebrodite hladnije dane.


Yorumlar


bottom of page