top of page

Kortizol u ravnoteži: uloga probiotika u upravljanju stresom


Posljednjih godina istraživanja su pokazala da određene aktivne bakterijske kulture nisu važne samo za zdravu probavu, već također mogu utjecati na razinu kortizola, a time i na razinu stresa. U ovom postu na blogu pobliže ćemo objasniti kako su probiotici i razine kortizola povezani.


Kako kortizol djeluje u tijelu?


Kortizol, koji se proizvodi u kori nadbubrežne žlijezde, hormon je koji u tijelu djeluje na različite načine. U stresnim situacijama razina kortizola se povećava kako bi se tijelo pripremilo za odgovor "fight or flight" ("bori se ili bježi"). Mobilizira zalihe energije, povećava koncentraciju šećera u krvi, utječe na metabolizam i privremeno prigušuje funkcije koje nisu odmah potrebne u stresnoj situaciji, poput imunološkog sustava i probave. Međutim, kronično povišene razine kortizola mogu imati negativne učinke na zdravlje, uključujući probleme sa spavanjem, debljanje, visoki krvni tlak i oslabljeni imunološki sustav.


Probiotici utječu na razinu kortizola


Studije su pokazale da crijevni mikrobiom igra važnu ulogu u regulaciji razine kortizola. Uravnotežena raznolikost dobrih bakterija u crijevima pomaže smanjiti upalu i održati ravnotežu u hormonskom sustavu. To bi moglo pomoći u smanjenju kroničnog stresa i minimizirati negativne učinke pretjerano visokih razina kortizola.


Mehanizmi djelovanja


Točni mehanizmi kojima probiotici utječu na razinu kortizola još nisu u potpunosti razjašnjeni. Međutim, vjeruje se da bakterije u crijevima komuniciraju sa živčanim i endokrinim sustavom preko osi-crijevo-mozak, što rezultira regulacijom razine hormona. Probiotici također mogu smanjiti upalu u crijevima, što zauzvrat utječe na razinu kortizola.


Zaključak


Veza između probiotika i razine kortizola sve je veće područje istraživanja koje postaje sve važnije. Čini se da je zdrava crijevna flora važna ne samo za probavu, već i za regulaciju hormona stresa. Svjesna prehrana i korištenje probiotika mogu potencijalno pomoći u održavanju hormonalnog sustava u ravnoteži i time pozitivno utjecati na zdravlje.


Comments


bottom of page