top of page

Kakve veze koža ima s crijevima?


Koža i crijeva - usko povezani preko imunološkog sustava


Koža i crijeva imaju mnogo sličnosti. I jedno i drugo predstavljaju velika i važna sučelja između tijela i vanjskog svijeta. Koža, kao krajnji vanjski pokrov na površini od oko 2 m², štiti me od vanjskih utjecaja kao što su sunce, toplina, hladnoća i iritansi. Crijeva su još veća s površinom od približno 32 m². Također je u izravnom kontaktu s okolinom putem prehrane i štiti tijelo od prodora patogena i štetnih tvari. Kako bi optimalno zaštitili svoje tijelo, obje zaštitne barijere su usko povezane jedna s drugom. Ovo se također naziva os crijevo-koža. Zdrava crijeva neophodna su za kožu. S jedne strane, neoštećena crijeva su preduvjet da se tijelo, a time i koža, opskrbi vitalnim hranjivim tvarima. Ako crijeva ne rade dobro, to može dovesti do toga da se mikronutrijenti slabije apsorbiraju i tijelu nedostaju hranjive tvari. To se također može primijetiti na koži. Ovdje možete saznati koji su mikronutrijenti važni za vašu kožu.


Osim toga, prehranom postoji intenzivan i stalan kontakt između tijela i okoline u crijevima. Uvijek se mora razlikovati "dobro" (npr. vitalne hranjive tvari) i "loše" (npr. patogeni). Zbog toga se oko 80% svih aktivnih imunoloških stanica nalazi u crijevima. Stoga je središte imunološkog sustava. Crijeva su krvnim i limfnim sustavom povezana s cijelim tijelom, uključujući sve sluznice i kožu. Tako imunološke stanice iz crijeva dolaze do kože i brane nas od nepoželjnih napadača.


Otprilike 80% svih aktivnih imunoloških stanica nalazi se u crijevima.


Crijeva – središte imunološkog sustava

Crijeva su središte imunološkog sustava i stoga imaju važnu ulogu u funkcionalnosti kože i sluznica. Kako bi moglo ispuniti svoju funkciju središnje barijere, crijevo je opremljeno s ukupno tri razine zaštite:


  1. Crijevna flora (crijevna mikrobiota)

  2. Crijevna sluznica

  3. Imunološki sustav povezan s crijevima


Međudjelovanje sve tri razine zaštite u crijevima čini osnovu za funkcioniranje imunološkog sustava.


Bakterije u crijevnoj flori važni su partneri u treningu imunološkog sustava. Crijevne bakterije su u stalnoj komunikaciji s imunološkim sustavom povezanim s crijevima. Ovaj imunološki trening važan je za imunološki sustav i cijeli organizam. Na primjer, ako imunološki sustav povezan s crijevima nije dovoljno istreniran zbog pretjerane higijene ili je prenapregnut stalnom izloženošću nadražujućim tvarima, može biti neusklađen i potaknuti upalne procese u crijevima i cijelom tijelu. 


Crijeva utječu na zdravlje kože


Ako su crijeva i imunološki sustav povezani s crijevima u ravnoteži, to pozitivno utječe i na kožu. Zaštitne barijere crijeva i kože tada rade ruku pod ruku kako bi me zaštitile na najbolji mogući način. Zauzvrat, poremećaji u crijevima mogu biti izravno vidljivi na koži. Istraživanja su pokazala da su kožne bolesti često povezane s promijenjenom crijevnom florom (disbioza) i propusnom crijevnom sluznicom (propusna crijeva). Jedna od posljedica toga je da je imunološki sustav (povezan s crijevima) često oštećen. Može dovesti do nekontroliranih i pretjeranih imunoloških reakcija, kao što je slučaj kod kožne bolesti neurodermaititis . Zdravlje crijeva stoga može imati izravan utjecaj na zdravlje kože.

Dobro je znati.


Za zdravu kožu preporuča se njegovati ne samo samu kožu, već i crijeva. Osnova za to trebala bi biti uravnotežena prehrana zdrava za crijeva koja osigurava dovoljno vitamina i minerala. Za zdravo crijevo potrebna je i zdrava, raznolika crijevna flora. Ovdje bakterije mliječne kiseline, kao što su laktobacili i bifidobakterije, igrajuvažnu ulogu.


Ovdje možete saznati više o tome kako možete podupirati svoju kožu kroz crijeva.


 

Comments


bottom of page