top of page

Zašto mojoj crijevnoj sluznici treba glutamin.

Glutamin – energija za moju crijevnu sluznicu.


Što je glutamin?


L-glutamin, često skraćeno nazivan glutamin, je aminokiselina koja se prirodno pojavljuje u ljudskom organizmu i služi kao gradivni blok za izgradnju proteina. To je najzastupljenija slobodna aminokiselina u tijelu i uključena je u brojne metaboličke procese.


Glutamin je važan dobavljač energije za stanice koje se brzo dijele. To posebno uključuje stanice crijevne sluznice kao i imunološke stanice. Trajna nedovoljna opskrba glutaminom ima negativan učinak na ove važne stanice i može utjecati na njihovu obnovu i rast.


Glutamin je posebno važan za crijevnu sluznicu.

Budući da se stanice crijevne sluznice vrlo često dijele i obnavljaju (svaka 1-3 dana), potrebno im je, osim raznih vitamina i minerala, prije svega dovoljno energije. Stanice crijevne sluznice mogu izravno apsorbirati glutamin i metabolizirati ga, odnosno pretvoriti u energiju. Gotovo 70% glutamina unesenog hranom apsorbira se i metabolizira izravno u stanicama crijevne sluznice.


Kada treba konkretno konzumirati glutamin?


U zdravih ljudi tijelo proizvodi glutamin u dovoljnim količinama. U slučaju stresa, bolesti i upale ili ako je već prisutna propusnost crijeva, potreba se može značajno povećati i premašiti vlastitu proizvodnju tijela.


Budući da nedovoljna opskrba glutaminom negativno utječe na održavanje, obnovu i funkciju crijevne sluznice, ciljana opskrba glutaminom putem hrane može imati smisla. Glutamin se prirodno nalazi u mnogim namirnicama, kao što su meso, riba i mliječni proizvodi, ali i u biljnoj hrani kao što su žitarice (npr. pšenica, pir) ili mahunarke (npr. leća, soja). Ako postoji povećana potreba, može biti od koristi i ciljani unos u obliku dodatka prehrani.


Comments


bottom of page