top of page

Lajmska bolest: prijenos, simptomi, dijagnoza i zaštita


Što je lajmska bolest?


Lajmska bolest, poznata i kao lajmska borelioza, bakterijska je zarazna bolest koju uzrokuje bakterija Borrelia. Ove se bakterije obično prenose na ljude ugrizom krpelja. Budući da se krpelji uglavnom nalaze u šumama, livadama i vrtovima, rizik od infekcije je povećan, osobito u toploj sezoni.

Kako se Lajmska bolest prenosi?


Lajmska bolest se prvenstveno prenosi ugrizom krpelja (Ixodes ricinus). Krpelji su mali, paukoliki paraziti koji se hrane krvlju drugih životinja i ljudi. Ako je krpelj zaražen bakterijom Borrelia i ugrize osobu, bakterija može ući u krvotok. Važno je znati da se rizik od prijenosa povećava što je krpelj duže pričvršćen za tijelo. Stoga je ključno pronaći i potpuno ukloniti krpelje što je prije moguće.


Koji su simptomi lajmske bolesti?


Simptomi lajmske bolesti mogu jako varirati i manifestirati se u različitim fazama bolesti. Općenito, bolest se može podijeliti u tri faze:


1. Rani stadij (lokalizirana infekcija):

  • Erythema migrans: karakterističan crveni osip koji se širi oko mjesta ugriza. Ovaj se osip često pojavljuje kao "lutajuće crvenilo", pri čemu unutarnje područje ostaje svjetlije, a osip se širi u prstenu.

  • Simptomi slični gripi: groznica, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima.


2. Srednji stadij (diseminirana infekcija):

  • Erythema migrans na različitim dijelovima tijela.

  • Živčani sustav: Meningitis (upala moždanih ovojnica), facijalna paraliza (paraliza facijalnog živca), radikulitis (upala korijena živaca).

  • Problemi sa srcem: srčane aritmije, miokarditis (upala srčanog mišića).


3. Kasni stadij (perzistentna infekcija):

  • Kronični artritis: bolno oticanje i upala zglobova, posebno koljena.

  • Neurološki simptomi: Kronične neurološke tegobe kao što su problemi s pamćenjem, problemi s koncentracijom, bol u živcima.


Kako se dijagnosticira lajmska bolest?


Dijagnosticiranje lajmske bolesti može biti teško zbog raznolikih i nespecifičnih simptoma. Važan prvi korak je temeljita anamneza, u kojoj liječnik ispituje o mogućim ugrizima krpelja i simptomima koji se javljaju. Daljnje dijagnostičke mjere mogu uključivati:

  • Klinički pregled: Vidljivi znakovi kao što je erythema migrans mogu dati tragove.

  • Krvni testovi: Specifični testovi na antitijela (ELISA, Western Blot) mogu otkriti antitijela Borrelie u krvi.

  • Ispitivanje cerebrospinalne tekućine: ako se sumnja na zahvaćenost živčanog sustava, može biti potrebno ispitivanje leđne tekućine (cerebrospinalne tekućine).


Kako se liječi lajmska bolest?


Lajmska bolest se obično liječi antibioticima. Ovisno o stadiju i težini bolesti, koriste se različiti antibiotici i razdoblja liječenja:


  • U oralnom liječenju doksiciklin i amoksicilin su djelatne tvari prvog izbora.

  • Alternative mogu biti aktivni sastojci cefuroksim aksetil ili azitromicin.

  • Za intravensku terapiju koriste se ceftriakson, cefotaksim ili penicilin G.

  • Preporučeno trajanje terapije je između 10 i 30 dana, ovisno o vrsti, trajanju i težini infekcije te korištenom antibiotiku.


Rano liječenje ključno je za sprječavanje komplikacija i kronične progresije. U većini slučajeva antibiotska terapija dovodi do potpunog izlječenja.


Kako se mogu zaštititi od lajmske bolesti?


Najbolja zaštita od lajmske bolesti je izbjegavanje ugriza krpelja. Evo nekoliko savjeta:


  • Nosite duge hlače i duge rukave kada putujete u područja sklona krpeljima. Možda čak i ugurati nogavice u čarape kako bi krpeljima otežali pristup.

  • Neka sredstva protiv insekata mogu pomoći.

  • Kontrola krpelja: Uvijek provjerite svoje tijelo (i tijelo vašeg psa) na krpelje nakon što ste proveli vrijeme vani. Trebali biste posebno pažljivo pregledati skrivena područja kao što su pazusi, područje prepona, stražnjica/genitalno područje i tjeme.

  • Brzo uklanjanje: Nakon što pronađete krpelja, odmah ga uklonite finom pincetom ili pincetom/karticom za krpelje tako da ga uhvatite uz kožu i polako izvučete. Nije bitno hoćete li povući ili okrenuti. Zatim temeljito dezinficirajte mjesto ugriza.

Zaključak


Lajmska bolest je ozbiljna bolest koju prenose krpelji. Rana dijagnoza i liječenje ključni su za izbjegavanje dugoročnih zdravstvenih problema. Poduzimanjem ciljanih zaštitnih mjera možete znatno smanjiti rizik od uboda krpelja, a time i infekcije lajmskom boreliozom. Uvijek budite oprezni i uvijek provjerite moguće ugrize krpelja nakon što ste proveli vrijeme na otvorenom.



Comments


bottom of page