top of page

Sindrom iritabilnog crijeva? Ovi mikronutrijenti mogli bi promijeniti situaciju


Širok raspon simptoma sindroma iritabilnog crijeva, uključujući bolove u trbuhu, nadutost i probavne probleme, može ozbiljno utjecati na kvalitetu života oboljelih. Sve veći broj studija pokazuje da specifični mikronutrijenti mogu pomoći u poboljšanju simptoma. U ovom postu saznat ćete kolika je važnost opskrbe mikronutrijentima za pacijente sa sindromom iritabilnog crijeva.


Nedostaci vitamina i minerala u pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva



Studije su pokazale da mnogi ljudi koji pate od sindroma iritabilnog crijeva imaju nedostatak važnih mikronutrijenata kao što su: vitamin D, vitamini B i kalcij. Ove su hranjive tvari ključne za regulaciju imunološkog sustava, živčanog sustava, probavnih procesa i održavanje zdravlja crijeva. Nedostatak ovih mikronutrijenata može, između ostalog, dovesti do povećane upalne aktivnosti u crijevima i pogoršati simptome IBS-a.



Uloga mikronutrijenata u smanjenju simptoma


Uravnotežena opskrba mikronutrijentima može pomoći u poboljšanju simptoma iritabilnog crijeva, pokazuju studije. Na primjer, adekvatan unos vitamina D može dokazano dovesti do smanjenja intenziteta simptoma i poboljšanja kvalitete života, a također ima važnu ulogu u regulaciji imunološkog sustava. Vitamin D je jedan od vitamina kojima stanovništvo u Njemačkoj uglavnom nema dovoljnu opskrbu. Tijelo ga može proizvesti uz pomoć sunca. Prehranom se može unositi kroz masnu ribu (npr. losos, skuša, jegulja), jetru, gljive i masno mlijeko/proizvode.


Kalcij podupire probavu i važan je za prijenos podražaja u živčanim stanicama. Dnevne potrebe za kalcijem mogu se zadovoljiti mliječnim proizvodima, nekim orašastim plodovima poput lješnjaka i povrćem poput brokule i kelja. Postoje i takozvane mineralne vode bogate kalcijem, koje moraju sadržavati najmanje 150 mg kalcija na 1l.


B vitamini su neophodni za stvaranje neurotransmitera i time osiguravaju veću psihičku ravnotežu. Vitamini B skupine moraju se redovito unositi prehranom, jer ih tijelo ne može samo proizvesti i pohraniti ili samo u vrlo ograničenoj mjeri. Folna kiselina je npr. sadržana u zelenom povrću, vitamin B6 više u cjelovitim žitaricama i niacin npr. u ribama i gljivama. Vitamin B12 mogu proizvesti samo mikroorganizmi i stoga ga sadrže samo proizvodi životinjskog podrijetla kao što su meso, jaja i mliječni proizvodi.


Opskrba mikronutrijentima igra važnu ulogu u liječenju sindroma iritabilnog crijeva. Nedostatak važnih vitamina i minerala može uzrokovati pogoršanje simptoma. Uravnoteženom prehranom i, po potrebi, ciljanom suplementacijom, oboljeli od sindroma iritabilnog crijeva mogu smanjiti simptome i poboljšati kvalitetu života.


Comments


bottom of page