top of page

Moja probava – centar za fizičko blagostanje

Što čini zdravu probavu?


Tijelo se hrani hranjivim tvarima sadržanim u namirnicama koje unosimo u organizam. Da bi se to moglo iskoristiti, hrana mora biti usitnjena, razlomljena, apsorbirana i raspodijeljena. Probava je stoga bitan proces za osiguravanje vitalne energije i hranjivih tvari za svaku pojedinu stanicu u tijelu.


Kako funkcionira probava?


Da je “probava” olimpijska disciplina, crijeva bi se s pravom nazivala vrhunskim sportašima: u 75 godina života kroz crijeva prođe oko 30 tona hrane i 50.000 litara pića.


Ovdje možete saznati kroz koje postaje vaša hrana prolazi na svom putu kroz tijelo.


Probava počinje u ustima

Probava počinje u ustima. Hrana nije samo žvakana i usitnjena, već i pomiješana sa slinom. Slina sadrži određene probavne enzime, takozvane α-amilaze, koje počinju razgrađivati ​​ugljikohidrate (škrob) kada jedete. Za dobru probavu stoga je vrlo važno odvojiti vrijeme za pravilno jelo i žvakanje hrane. To je jedini način na koji se slina može dovoljno pomiješati s hranom i početi razgrađivati ​​škrob koji sadrži. Nije uzalud rečeno: „Dobro sažvakano je napola probavljeno“.

Kiselo zaustavljanje u želucu

Apsorpcija hranjivih tvari u tankom crijevu

Povrat vode u debelo crijevo







Što je "normalna" probava?


Mekana, čvrsta, u obliku kobasice ili kvrgava? Tri puta dnevno ili dva puta tjedno?

Spektar onoga što čini normalno pražnjenje crijeva je širok. Normalno je 1 do 3 pražnjenja crijeva dnevno do 2 do 3 pražnjenja crijeva tjedno.


Ako nemate stolicu jedan dan ili se to dogodi nekoliko puta dnevno, u početku nema razloga za brigu. Međutim, ako promjene potraju, treba vas pregledati liječnik.


Preporučljivo je pogledati vlastitu stolicu kako biste uočili eventualne promjene. Ovdje je važna konzistencija, oblik, miris i boja.


Prava konzistencija stolice

Takozvana Bristolska ljestvica stolice je prikladna shema procjene za procjenu oblika i konzistencije stolice.


Ljestvica se može koristiti za donošenje zaključaka o crijevnom tranzitu:

Tipovi 1 - 2 mogu biti znakovi zatvora.

Oblici stolice 3 i 4 su idealni oblici jer je konzistencija ugodna i omogućuje lak prolaz kroz crijeva.

Tipovi 5 - 7 mogu ukazivati ​​na proljev.



Kako bi trebala mirisati stolica?

Što boja govori o mojim pokretima crijeva?



Ako probava stvara probleme: proljev, zatvor ili nadutost?


Koliko je dobra probava važna za vaše zdravlje i dobrobit obično primijetite tek kada vam crijeva počnu stvarati probleme. Poremećaj probave očituje se različitim simptomima, kao što su: zatvor (konstipacija), proljev (dijareja) ili nadutos. Uzroci loše probave mogu biti različiti. Obično su bezopasni i mogu se ukloniti jednostavnim sredstvima.


Probavni problemi također mogu biti izraz akutne gastrointestinalne infekcije, sindroma iritabilnog crijeva ili intolerancije na hranu. Kronične upalne bolesti crijeva, poput ulceroznog kolitisa ili Crohnove bolesti, također mogu biti iza probavnih poremećaja. Stoga je važno javiti se liječniku ako imate ozbiljne i dugotrajne probavne probleme.


Nažalost, tema probave i problema povezanih s njom često je još uvijek tabu tema. Važno je razgovarati o tome i potražiti pomoć ako imate problema.


Dobro je znati.


Koliko je zdrava probava bitna za zdravlje i dobrobit obično postaje vidljivo tek kada postoji probavni poremećaj.


Tromo ili prebrzo crijevo može postati vrlo neugodno i ozbiljno ograničiti kvalitetu života.


Comments


bottom of page