top of page

Necelijakijska osjetljivost na gluten


Necelijakijska osjetljivost na gluten je jedan od poremećaja u osoba kod kojih je isključena celijakija, alergija na pšenicu i sindrom iritabilnog crijeva. Ta bolest pogađa mali broj osoba.


Simptomi se mogu javiti nekoliko sati do nekoliko dana nakon unosa hrane koja sadrži gluten. Povezani su s probavnim sustavom, ali mogu zahvatiti i druge organe. Obično se radi o proljevu, nadutosti, gastroezofagealnom refluksu i bolovima u trbuhu. Neki od simptoma koji nisu povezani s probavom uključuju umor, glavobolju, poteškoće u pamćenju, trnce u nogama, dermatitis te bolove u zglobovima i mišićima. Nije uvijek lako povući jasnu granicu između nabrojanih simptoma.


Patogeneza necelijakijske osjetljivosti na gluten nije do kraja razjašnjena. Pretpostavlja se da je u razvoju simptoma važan citotoksični učinak glutena i drugih komponenti žitarica. Fermentirani oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli, posebno fruktani, prisutni su u malim količinama u žitaricama koje sadrže gluten i identificirani su kao mogući uzrok nekih želučano crijevnih simptoma poput nadutosti. To ne objašnjava simptome izvan probavnog sustava kao što su neurološki poremećaji, fibromialgije, psihološki poremećaji i dermatitis.


Buduća istraživanja trebala bi istražiti genetsku pozadinu, histološke karakteristike i čimbenike rizika za necelijakijsku osjetljivost na gluten. Trebalo bi razviti pouzdane testove koji bi se mogli koristiti u kliničkoj praksi za prepoznavanje, potvrđivanje i liječenje ovog poremećaja.


コメント


bottom of page