top of page

Atopijski dermatitis– samo kožna bolest?

Kakve veze imaju crijeva s atopijskim dermatitisom?


Atopijski dermatitis- Kada je kožna barijera oštećena


Atopijski dermatitis (neurodermitis) je kronična upalna bolest kože poznata i kao atopijski ekcem. Karakteristično je da napreduje u naletima. Tipični simptomi uključuju suhu kožu i upalu (ekcem), praćenu jakim svrbežom. Osim često genetske predispozicije, atopijski dermatitis je prvenstveno uzrokovan narušenom barijerom kože i pretjeranom reakcijom imunološkog sustava. Koža preuzima važnu funkciju barijere za tijelo. Ako je kožna barijera oštećena, njezina zaštitna funkcija je narušena. Gubi vodu i masnoće (lipide), što rezultira gubitkom vlage u koži. Osobe s atopijskim dermatitisom stoga često pate od vrlo suhe kože. Neispravna barijera može uzrokovati da strane tvari, kao što su patogeni ili alergeni, lakše prodiru u kožu ili tijelo i dovode do pretjeranih reakcija imunološkog sustava. Ove pretjerane imunološke reakcije zauzvrat dovode do stresnih simptoma kao što su svrbež i upala (ekcem).

 


Kako se manifestira atopijski dermatitis?

 

Atopijski dermatitis je kožna bolest koja se javlja u epizodama. Tipični simptomi su suha koža praćena jakim, ponekad bolnim svrbežom. Kod akutnog osipa koža je crvena i može imati ljuskave, ponekad mokre osipe i upalu (ekcem). Kako bolest napreduje, koža može postati deblja i grublja.


Simptomi ili zahvaćena područja kože razlikuju se ovisno o stadiju i dobi. Dojenčad, djeca i odrasli imaju različite lokacije simptoma.



Koga pogađa atopijski dermatitis?


Obično se javlja u ranom djetinjstvu, s tipičnim početkom između trećeg i šestog mjeseca života. Jedna je od najčešćih kroničnih bolesti kod djece. U Njemačkoj je oko 10-15% sve djece pogođeno, dječaci i djevojčice približno jednako često. Dobra je vijest da se u mnogim slučajevima stanje popravlja do puberteta. Samo u otprilike 1/3 slučajeva bolest perzistira u odrasloj dobi.


Što uzrokuje atopijski dermatitis?


Uzroci još nisu u potpunosti razjašnjeni. Međutim, veliku ulogu igra genetska predispozicija. Atopijski dermatitis je, kao i alergije (npr. peludna groznica) i alergijska astma, atopijska bolest. Takozvana atopija odnosi se na nasljednu sklonost preosjetljivosti imunološkog sustava. Ako u obitelji postoji povijest atopijske bolesti, rizik od razvoja dematitisa značajno se povećava.


  

Osim genetske predispozicije, uzrokovan je neuravnoteženom barijernom funkcijom kože i pretjeranom reakcijom imunološkog sustava. Postoje i mnogi takozvani okidači koji mogu izazvati napade atopijskog dermatitisa i pojačati simptome poput svrbeža. To uključuje, na primjer, sezonske utjecaje, npr. suhi zrak zbog grijanja zimi, stres, osjećaj svrbeža od odjeće ili iritacija kože zbog deterdženata i sredstava za čišćenje. Čimbenici koji zapravo igraju ulogu uvelike se razlikuju od osobe do osobe. 


Kako se liječi atopijski dermatitis?


Akutni napadaji i simptomi mogu se ublažiti dosljednim liječenjem. Za liječenje preporučuje se "step terapija". Ovisno o stanju kože, težini i tijeku bolesti, započinju se različite mjere liječenja. Osnovu liječenja čini svakodnevna njega kože. Kako bi zaštitili kožu od isušivanja, oboljele osobe trebale bi nekoliko puta dnevno nanositi hidratantne proizvode za njegu. Koji proizvod je prikladan u svakom pojedinom slučaju ovisi o trenutnom stanju kože. Lagano ohlađeni proizvodi za njegu također mogu pomoći kod ublažavanja svrbeža. Kod akutnih napadaja mogu se koristiti i lijekovi (kortizon/glukokortikoidi ili inhibitori kalcineurina). Oni se obično primjenjuju lokalno na zahvaćena područja kože u obliku masti te inhibiraju akutnu upalu. Za teški atopijski dermatitis ili teški ekcem, samo lokalne terapije ponekad nisu dovoljne. U ovim teškim slučajevima mogu se koristiti sistemske terapije u kojima imunosupresivi djeluju na imunološki sustav. Međutim, ove terapije mogu biti povezane sa značajnim nuspojavama. Individualna terapija uvijek se mora provoditi uz blisku konzultaciju s liječnikom. Osim toga, djeci s atopijskim dermatitisom (i njihovim roditeljima) može biti od pomoći sudjelovanje u posebnoj obuci. Ovdje stručnjaci obučavaju oboljele kako se pravilno nositi s kožnom bolešću. Uz standardnu ​​terapiju preporučuje se potpora crijevima jer zdravo crijevo može pozitivno utjecati na kožu. Prehrana koja je zdrava za crijeva, s metabolički aktivnim bakterijskim kulturama i mikronutrijentima, može pomoći u održavanju crijeva.


Atopijski marš: prvo atopijski dermatitis, pa peludna groznica?


Atopijski dermatitis jedna je od bolesti iz skupine atopija. U ove bolesti također pripadaju alergije poput peludne groznice (alergijski rinitis) i bronhijalne astme. Ove bolesti povezane su temeljnom atopijom, nasljednom sklonošću imunološkog sustava da bude preosjetljiv na bezopasne tvari.

  

Atopijski dermatitis se obično javlja u ranom djetinjstvu ili čak u dojenačkoj dobi. U mnogim slučajevima bolest se popravlja do puberteta. Djeca s atopijskim dermatitisom često kasnije obolijevaju od drugih alergijskih i/ili astmatičnih bolesti.  Zbog toga je važno atopijski dermatitis liječiti što je ranije moguće.


Kako bi se smanjio rizik od razvoja alergija ili astme, važno je rano liječiti atopijski dermatitis.


Značaj crijeva kod atopijskog dermatitisa


Atopijski dermatitis je uzrokovan pretjeranom reakcijom imunološkog sustava. Budući da je crijevo dom za 80% aktivnih imunoloških stanica i stoga čini središte imunološkog sustava, ono je od velike važnosti za regulirani imunološki odgovor. Crijevna flora važan je partner u treningu imunološkog sustava. Ovim treningom imunološki sustav od samog početka uči kako pravilno reagirati na strane stvari. Stoga je razvoj crijevne flore u ranom djetinjstvu usko povezan s razvojem imunološkog sustava. Na razvoj crijevne flore utječu različiti čimbenici, npr. vrsta poroda, prehrana djeteta (dojenje, dohrana), odrastanje s braćom i sestrama ili kontakt s (domaćim) životinjama. U tom kontekstu, tzv. higijenska hipoteza kaže da pretjerana higijena i nedostatak kontakta s mikroorganizmima u dojenčadi i djetinjstvu otežava prirodni razvoj imunološkog sustava. Ako imunološki sustav povezan s crijevima nije dovoljno izbalansiran zbog pretjerane higijene, može biti neusklađen. Kao rezultat toga, mogu se pojaviti nekontrolirane imunološke reakcije, kao što je slučaj kod neurodermatitisa. Danas je poznato da su atopijske bolesti često povezane s promijenjenom crijevnom florom, posebice sa smanjenjem bakterijske raznolikosti. U tom kontekstu postaje jasno koliko je važno opskrbiti crijeva korisnim bakterijama, također i radi prevencije.

 

Svjetska organizacija za alergije (WAO) preporuča korištenje probiotika za djecu s povećanim rizikom od atopijskih bolesti kao i za trudnice i dojilje čija su djeca u povećanom riziku.


Dobro je znati.


Zdrava crijeva mogu pozitivno utjecati na vašu kožu.

Ovdje možete saznati kako možete optimalno poduprijeti svoju kožu kroz crijeva.


 

 

Comments


bottom of page