top of page

Nisu sva vlakna ista


Postoje topiva i netopiva vlakna. Netopiva vlakna već su dobro poznata, dok su topiva vlakna manje poznata. Zato ćete ovdje saznati sve što trebate znati o topivim vlaknima i kako mogu optimalno podržati vaša zdrava crijeva.


Topiva vlakna su kao "gozba za dobre crijevne bakterije"


Nalaze se u hrani kao što su: zob, artičoke i jabuke. Ona potiču rast važnih crijevnih bakterija kao što su bifidobakterije ili laktobacili i tako pomažu da se dovoljno korisnih bakterija naseli u crijevima, a loše bakterije istisnu.


Vlakna akacije – svestrano sredstvo


Dobivaju se iz soka akacije (jestivog bagrema), a sastoje se velikim dijelom od topivih vlakana koja, između ostalog, služe kao hrana korisnim crijevnim bakterijama.


Koje pozitivne učinke topiva vlakna poput vlakana akacije mogu imati na vaše tijelo?


  1. Podržavaju crijevnu floru: vlakna akacije služe kao hrana korisnim bakterijama u vašim crijevima. Hranjenjem ovih dobrih bakterija promiču zdrav crijevni ekosustav i pomažu u održavanju ravnoteže crijevne flore. Zdrava crijevna flora može doprinijeti dobroj otpornosti i općem blagostanju.

  2. Regulacija razine šećera u krvi: topiva vlakna mogu usporiti apsorpciju glukoze (šećera) iz hrane u krvotok. To usporava porast razine šećera u krvi nakon obroka, što može biti korisno za osobe s dijabetesom ili inzulinskom rezistencijom.

  3. Osjećaj sitosti: znanstveni podaci pokazuju da konzumacija topivih vlakana poput vlakana akacije može pridonijeti boljem osjećaju sitosti. Ona će učiniti da se dulje osjećate sitima i može vam pomoći da jedete manje, što može pomoći u kontroli težine.

  4. Niži kolesterol: topiva vlakna mogu pomoći u snižavanju kolesterola, posebno štetnog LDL kolesterola. Različita topiva vlakna mogu se vezati na žučne kiseline za čiju je proizvodnju neophodan kolesterol te tako svojim izlučivanjem pomažu u uklanjanju viška kolesterola iz tijela.

Sve u svemu, vlakna akacije, s visokim sadržajem topivih vlakana, nude mnoge zdravstvene prednosti.


Potiču zdrava crijeva, tj. zdravu probavu, podržavaju crijevnu floru, mogu pridonijeti normalnoj regulaciji razine šećera u krvi, podržavaju osjećaj sitosti i mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola. Uzimanjem vlakana akacije u sklopu uravnotežene prehrane možete pozitivno utjecati na zdravlje crijeva i cijelog organizma.


Sljedeće se odnosi i na topiva i na netopiva vlakna:


Kao dio uravnotežene prehrane, mogu pomoći u smanjenju rizika od bolesti srca, šećerne bolesti i nekih vrsta raka. Oni također mogu potaknuti sitost, što vam može pomoći u sprječavanju prejedanja. Prehrana bogata vlaknima stoga može pridonijeti cjelokupnom zdravlju i dobrobiti.


Comments


bottom of page