top of page

Kako mogu podupirati svoju kožu kroz crijeva?


"Prava ljepota dolazi iznutra.” Ova izjava ima posebno značenje kada je u pitanju koža. Jer na kožu snažno utječe zdravlje cijelog organizma, a posebno crijeva. Ako podupirem svoja crijeva, činim nešto dobro i za svoju kožu.


Njega kože putem crijeva


Zdrava i lijepa koža važan je čimbenik zdravlja i dobrobiti. Kako bi me moja zaštitna kožna barijera optimalno zaštitila, trebam joj pružiti i najbolju moguću potporu. Važan preduvjet zdrave kože je svakodnevna njega, koju treba po mogućnosti prilagoditi individualnim potrebama kože.


Osim toga, svoju kožu mogu njegovati i iznutra – putem crijeva. Zdrava crijeva mogu pomoći u održavanju zdravlja moje kože jer je koža povezana s crijevima. S jedne strane, netaknuto crijevo preduvjet je da moje tijelo i koža budu opskrbljeni dovoljnom količinom mikronutrijenata. Za stalnu obnovu stanica koža ovisi o sveobuhvatnoj opskrbi vitaminima i mineralima. S druge strane, crijevo, kao središte imunološkog sustava, važno je za regulirani imunološki odgovor i stoga je od središnje važnosti za moju zaštitu barijere.

 

Prehrana zdrava za crijeva koja sadrži dovoljno vitamina i minerala pruža optimalnu potporu crijevima, a time i koži. Za zdravo crijevo potrebna je i zdrava crijevna flora. To mogu učiniti putem metabolički aktivnih bakterijskih kultura, kao što je potpora laktobacilima i bifidobakterijama.


Dijeta zdrava za crijeva


Osnova zdrave prehrane za crijevo je raznolika i osobito hrana bogata vlaknima s dosta voća i povrća, koja osim vlakana donose i obilje vitamina i minerala. Osim toga, fermentirana hrana, poput prirodnog jogurta i kiselog kupusa (nepasteriziranog), kao i hrana bogata prebiotici, poput proizvoda od cjelovitih žitarica, luka, cikorije ili poriluka, pomažu u povećanju bakterijske raznolikosti u crijevima.


Mikronutrijenti za kožu


Budući da se stanice kože često obnavljaju, uravnotežena i raznolika prehrana s dovoljno vitamina i minerala važna je za održavanje funkcije barijere.

  • Vitamin B2, biotin, niacin i vitamin A doprinose održavanju normalne kože i sluznica.

  • Biotin je posebno poznat po jačanju kože, kose i noktiju.

  • Vitamin C također podržava stvaranje kolagena u koži.

  • Cink je također posebno važan za kožu i neophodan je za razvoj i procese rasta stanica.

  • Uz cink, obnovu stanica podržavaju i folna kiselina, vitamin B12, vitamin D i magnezij.

  • Kao takozvani antioksidansi, vitamin C, vitamin E i vitamin B2 te minerali cink, selen i bakar štite stanice od oksidativnog stresa.

  • Vitamini A, C, D, B6, B12 i folna kiselina, kao i elementi u tragovima cink i selen također podržavaju normalnu funkciju imunološkog sustava. 

 

Ako unos mikronutrijenata vašom dnevnom prehranom nije zajamčen u dovoljnim količinama, također bi moglo imati smisla uzimati sveobuhvatan kompleks mikronutrijenata.


Probiotici


Koža i crijeva usko su povezani preko imunološkog sustava. Crijevna flora važan je partner u treningu imunološkog sustava. Za uravnotežen imunološki odgovor stoga je ključno da je i crijevna flora u ravnoteži. Za povećanje bakterijske raznolikosti mogu pomoći probiotici, tj. metabolički aktivne bakterijske kulture kao što su: bifidobakterije, laktobacili i laktokoki, koji se uzimaju kao najmanje 1 do 3 mjeseca. Ove bakterijske kulture sastavni su dijelovi prirodne crijevne flore.


 

Comments


bottom of page