top of page

Kako mogu podupirati svoju sluznicu putem crijeva?

Savjeti za dobru njegu sluznice.


Podržavaju sluznice u crijevima


Danas je poznato da je crijevo od posebne važnosti za zdravlje sluznice. Stoga je preporučljivo osim same sluznice voditi brigu i o crijevima. Sve tjelesne sluznice su krvnim i limfnim sustavom povezane s crijevima. Zdravo crijevo stoga je bitan preduvjet za zdravu barijernu funkciju sluznice. Ne samo zato što opskrbljuje tijelo vitalnim nutrijentima, već i zato što je središte imunološkog sustava. Ako brinem o svojim crijevima, činim nešto dobro i za sve druge sluznice.


Dijeta zdrava za crijeva


Osnova crijevno zdrave prehrane je raznolika i osobito prehrana bogata vlaknima s dosta voća i povrća, koja osim vlakana osigurava i brojne vitamine i minerale. Osim toga, fermentirana hrana, poput prirodnog jogurta i kiselog kupusa (nepasteriziranog), kao i hrana bogata vlaknima i prebiotici, poput: proizvoda od cjelovitih žitarica, luka, cikorije i poriluka, pomažu u povećanju bakterijske raznolikosti u crijevima.


Probiotici


Sluznice i crijeva usko su povezani jedni s drugima putem imunološkog sustava. Crijevna flora važan je partner u treningu imunološkog sustava. Za uravnotežen imunološki odgovor stoga je ključno da je i crijevna flora u ravnoteži. Za povećanje bakterijske raznolikosti mogu pomoći probiotici, tj. metabolički aktivne bakterijske kulture kao što su: bifidobakterije, laktobacili i laktokoki, koji se uzimaju tijekom liječenja (barem 1 mjesec, preporučuje se 3 mjeseca). Ove bakterijske kulture sastavni su dijelovi prirodne crijevne flore.


Mikronutrijenti za sluznice


Budući da se stanice sluznice, a posebno crijevne sluznice vrlo često obnavljaju, važna je uravnotežena i raznolika prehrana s dovoljno vitamina i minerala kako bi se održala njihova važna barijerna funkcija. Cijeli niz mikronutrijenata ovdje igra ulogu:

  • Vitamin B2, biotin, niacin i vitamin A doprinose održavanju normalne kože i sluznica.

  • Cink, vitamin B12, vitamin D, folna kiselina i magnezij podržavaju diobu stanica.

  • Vitamin C, vitamin E, vitamin B2, cink, selen i bakar pomažu u zaštiti stanica od oksidativnog stresa.

  • Aminokiselina glutamin je posebno važna za crijevnu sluznicu, jer predstavlja posebno važan izvor energije za stanice crijevne sluznice.

  • Vitamini A, C, D, B6, B12 i folna kiselina, kao i elementi u tragovima cink i selen također podržavaju normalnu funkciju imunološkog sustava.


Ako sluznice nisu dobro opskrbljene, to može negativno utjecati na njihovu funkciju barijere. Ako nije zajamčen adekvatan unos mikronutrijenata kroz prehranu, možda bi imalo smisla uzimati opsežan kompleks mikronutrijenata.


Izbjegavajte suhe sluznice


Kako bismo zaštitili sluznicu od isušivanja, potrebno je paziti da organizam unosimo dovoljno tekućine, odnosno dovoljno pijemo. Kada se sluznice isuše, one su ranjivije i strane tvari mogu lakše prodrijeti u tijelo. U trenucima kada su sluznice posebno ugrožene, npr. u zimskim mjesecima sa suhim zrakom za grijanje, može imati smisla pružiti dodatnu potporu sluznici. Za zaštitu sluznice od isušivanja može pomoći reguliranje vlažnosti zraka redovitim provjetravanjem stambenog prostora ili ispiranje sluznice tušem za nos. Čak i u razdobljima alergija s velikom količinom peludi, sluznice mogu imati koristi od posebne potpore.


Comments


bottom of page