top of page

Čučnite: Kako sjedeći položaj može olakšati defekaciju


Većina WC-a u zapadnim zemljama dizajnirana je tako da prilikom korištenja WC-a sjednete tako da vam gornji dio tijela i bedra budu pod kutom od 90°. Međutim, to može otežati pražnjenje crijeva jer u tom položaju crijeva nisu optimalno otvorena. Čučeći položaj na zahodskoj školjki stoga mnogi ljudi smatraju prirodnijim i učinkovitijim načinom pražnjenja crijeva.


Prednosti čučećeg WC položaja


Razne studije također pokazuju pozitivan utjecaj čučećeg sjedećeg položaja na pražnjenje crijeva:


  • Kraće pražnjenje crijeva

  • Manje napora

  • Poboljšano pražnjenje

Zašto je čučeći položaj tako učinkovit?


U čučećem položaju crijeva se postavljaju u prirodniji položaj, što tijelu olakšava pražnjenje crijeva. Za razliku od sjedećeg položaja, u kojem su crijeva blago savijena, čučeći položaj omogućava ravniji prolaz. Ovo može biti osobito korisno za osobe sa zatvorom ili problemima s probavom.


Savjeti za čučeći položaj na WC školjki


  • Opuštanje i strpljenje: Opustite se i pokušajte ne stiskati prejako kada zauzmete čučeći položaj. Duboko udahnite i izdahnite kako biste podržali prirodni proces pražnjenja. Uzmite si vremena i nemojte žuriti dati tijelu priliku da se isprazni.

  • Korištenje toaletnog stolca: Možete ga koristiti da zauzmete čučeći položaj na toaletu. To vam omogućuje da postavite stopala na njega kako biste podigli koljena preko kukova i zauzeli čučeći položaj.

  • Isprobajte različite kutove: Svačije tijelo je drugačije, pa može biti korisno isprobati različite kutove kako biste pronašli optimalni položaj za defekaciju. Eksperimentirajte s položajem svojih stopala i prilagodite položaj u skladu s tim.

  • Ako ste zabrinuti, potražite savjet liječnika: Ako imate zdravstvenih problema ili niste sigurni je li čučeći položaj pravi za vas, obratite se liječniku za individualni savjet.


Comments


bottom of page