top of page

Os-crijevo-pluća: Zašto biste trebali podržati crijevo i ako imate respiratorne bolesti?


Većina ljudi crijeva i pluća smatra zasebnim organskim sustavima koji funkcioniraju neovisno jedan o drugome. No jeste li znali da među njima postoji fascinantna veza?


Kako funkcionira veza između crijeva i pluća?


Postoje različiti putevi kojima crijeva i pluća međusobno komuniciraju. Jedan od tih puteva je imunološki sustav. Imunološke stanice, antitijela i glasničke tvari prenose informacije naučene u crijevnom tkivu između dva organa. Cirkulacija, odnosno migracija tih stanica i tvari kroz tijelo ili između organa odvija se putem tjelesnog krvotoka i limfnog sustava. Budući da se ti procesi u konačnici odvijaju posebno na sluznicama, govorimo i o mreži sluznice, čiji je dio os-crijevo-pluća. Drugim riječima, zbivanja u crijevima ili plućima, bila pozitivna ili negativna, mogu utjecati na drugi organ preko mreže sluznice.


Nadalje, komunikacija između crijeva i pluća odvija se putem metaboličkih produkata koje stvaraju bakterije. Kratkolančane masne kiseline kao što su octena kiselina (acetat), propionska kiselina (propionat), maslačna kiselina (butirat) i mliječna kiselina (laktat) proizvode se u različitim količinama ovisno o sastavu crijevnog mikrobioma i reguliraju npr. upalu. Taj se učinak također može odraziti na respiratorni trakt preko osi-crijevo-pluća.


Kako crijeva osiguravaju zdravlje vašeg dišnog trakta


Bakterije u vašim crijevima i sama crijeva iznimno su važni - čak i izvan probave - i za druge organe u tijelu, poput pluća. Stoga treba izbjegavati poremećenu crijevnu floru, poznatu i kao disbioza. Istraživanja su pokazala da je narušen crijevni mikrobiom povezan s raznim zdravstvenim problemima, poput infekcija dišnog sustava, astme i alergija. Zdrava prehrana koja je bogata vlaknima i probiotičkom hranom može pomoći u održavanju crijeva i crijevne flore i stoga promicati dobrobit.


Comments


bottom of page