top of page

Osjetljivost na infekcije

Što učiniti ako imunološki sustav zakaže?




Određeni broj prehlada sasvim je normalan, čak i ako se svaka od njih čini previše. Taj je broj čak i veći kod djece jer se njihov imunološki sustav tek mora razviti. Međutim, kada prehlade postanu češće, često se govori o sklonosti infekcijama.


Koji su razlozi i kako podržati imunološki sustav?


Ovdje su odgovori.





Podaci o infekcijama i osjetljivosti na infekcije


Što su infekcije i kako nastaju?

Općenito, infekcija se odnosi na prodiranje patogena u organizam, u kombinaciji s razmnožavanjem patogena i imunološkom reakcijom zaraženog organizma. Ove imunološke reakcije mogu izazvati upalu praćenu vrućicom i drugim simptomima.

Zašto se stalno prehladim?

Zašto su neki ljudi osjetljiviji na infekcije od drugih?



Što učiniti ako ste osjetljivi na infekciju?


Poremećeno crijevo može biti uzrokom povećane osjetljivosti na infekcije. U imunološkom organu crijevima stvaraju se važni imunološki čimbenici koji su odgovorni za obranu na sluznici nosa i pluća.


Neke crijevne bakterije potiču npr. oslobađanje protutijela (tzv. sekretorni IgA), koja podržavaju funkciju barijere sluznice. Posljednje, ali ne manje važno, poremećaj u crijevima također dovodi do smanjene apsorpcije vitamina i minerala. Posebno se željezo, cink, selen i vitamin B12 dobro apsorbiraju samo u zdravom crijevu. Ovi mikronutrijenti doprinose, između ostalog, funkciji imunološkog sustava.


Zdrav način života s uravnoteženom prehranom pomaže u održavanju zdravlja imunološkog sustava i izbjegavanju infekcija. Optimalno opskrbljen/funkcionalan imunološki sustav, zajedno s jakim zaštitnim barijerama sluznice, bitan je preduvjet za održavanje niskog rizika od infekcije. Stanice nespecifičnog i specifičnog imunološkog sustava te kože i sluznice ruku pod ruku štite tijelo na najbolji mogući način.



Većinu infekcija uzrokuju virusi, a ne bakterije


Većina prehlada je infekcija slična gripi koju uzrokuje 200 različitih vrsta rhinovirusa i/ili drugih virusa.


Bakterije koje uzrokuju bolesti rijetko su odgovorne za prehladu. Međutim, one igraju ulogu u tijeku infekcije gripe kao sekundarne ili superinfekcije.


Pravu gripu (influencu) uzrokuju različite vrste virusa influence. Budući da je organizam zaokupljen borbom protiv virusa gripe i oslabljen, bakterije mogu lakše ući u tijelo i uzrokovati daljnje bolesti i komplikacije.


Ostali okidači za respiratorne infekcije uključuju također virus SARS-CoV-2, koji je uzrokovao bolest COVID-19.


Comments


bottom of page