top of page

Pripremite svoje dijete za školu uz pravilnu prehranu i probiotike


Priprema djeteta za školu zahtijeva pažljivu i sveobuhvatnu brigu koja uključuje njihovo fizičko kao i mentalno zdravlje. Jedan od ključnih aspekata ove pripreme je pravilna prehrana, koja uključuje i upotrebu probiotika. Ovi korisni mikroorganizmi mogu značajno doprinijeti općem zdravlju djeteta, sudjeluju u jačanju imunološkog sustava i poboljšanju probavnog sustava, što sve zajedno može pomoći djetetu da se bolje nosi sa školskim obvezama. U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako uključiti probiotike i pravilnu prehranu u svakodnevni život djeteta kako bi se osigurao optimalan početak školske godine.


Značaj probiotika za djecu


Svjetska Zdravstvena Organizacija (WHO) definirala je 2014. godine probiotike kao; "žive mikroorganizme koji kada se daju u odgovarajućim količinama daju blagotvoran zdravstveni učinak na domaćina." Najčešće korisne bakterije su Lactobacillus i Bifidobacterium. Naša crijeva uobičajeno su stanište za milijune bakterija, te bakterije imaju svoju važnu ulogu u promicanju zdravlja i održavanju stanične sluznice našeg probavnog trakta. Također su nam važne kao potpora imunološkom sistemu te za upravljanje upalama u tijelu. Pa tako jednostavnije možemo reći da su probiotici naše „dobre bakterije“!


Za djecu koja kreću u školu, probiotici mogu biti posebno korisni jer:


  • Poboljšavaju probavu: Probiotici pomažu u razgradnji hrane i apsorpciji hranjivih tvari, što može smanjiti pojavu probavnih smetnji kao što su nadutost, zatvor ili proljev.

  • Jačaju imunitet: Zdrava crijevna flora pomaže u borbi protiv patogenih mikroorganizama, smanjujući rizik od infekcija, što je posebno važno u okruženju kao što je škola, gdje su djeca često izložena raznim virusima i bakterijama. 80 % imunoloških stanica nalazi se u crijevu, crijeva predstavljaju najveći odjeljak imunološkog sustava. Kontinuirano je izložen antigenima i imunomodulatorima iz prehrane i komenzalne mikrobiote te je ulazna luka za mnoge klinički važne patogene. Crijevni imunološki procesi također su sve više uključeni u kontrolu razvoja bolesti negdje drugdje u tijelu.

  • Poboljšavaju raspoloženje: Istraživanja pokazuju da postoji veza između crijevne flore i mentalnog zdravlja. Zdrava crijeva mogu pomoći u smanjenju stresa i anksioznosti, što je ključno za djecu koja se suočavaju s novim školskim izazovima. Os crijevo-mozak (GBA – gut-brain axis) sastoji se od dvosmjerne komunikacije između središnjeg i crijevnog živčanog sustava, povezujući emocionalne i kognitivne centre mozga s perifernim crijevnim funkcijama. Mozak sa crijevom komunicira samo 10%, 90% je komunikacija crijeva prema mozgu. Što znači da crijevo prema mozgu šalje 90% informacija. U kliničkoj praksi, dokaz o interakcijama crijevnog mikrobioma i GBA dolazi iz povezanosti crijevnog disbalansa s poremećajima središnjeg živčanog sustava (tj. autizmom, anksiozno-depresivnim ponašanjem) i funkcionalnim gastrointestinalnim poremećajima.


Kako uključiti probiotike u prehranu djeteta


Postoji nekoliko jednostavnih načina kako uključiti probiotike u svakodnevnu prehranu djeteta, poput:


  • Jogurt i kefir: Ovi fermentirani mliječni proizvodi bogati su probioticima. Birajte one s niskim udjelom šećera i bez umjetnih dodataka. A ukoliko želite provjeriti valjanost nekog probiotika kojeg ste kupili u ljekarni možete i sami od njega napraviti jogurt! Jogurt se može napraviti samo ukoliko su probiotičke kulture aktivne.

  • Fermentirano povrće: Kiseli kupus, kimchi i drugo fermentirano povrće također su odličan izvor probiotika. Pazite da fermentirano povrće nije previše začinjeno za dječje nepce.

  • Probiotici: U slučaju da dijete ne voli ili ne može konzumirati fermentirane proizvode, probiotici u obliku dodataka prehrani mogu biti dobra alternativa. Posavjetujte se s pedijatrom prije nego što započnete s bilo kakvim dodacima.


Pravilna prehrana za školske dane


Osim probiotika, uravnotežena prehrana bogata svim potrebnim nutrijentima ključna je za zdrav razvoj djeteta i optimalno funkcioniranje tijekom školskog dana. Evo nekoliko smjernica za pravilnu prehranu:

  • Doručak kao temelj dana: Započnite dan hranjivim doručkom koji uključuje proteine (jaja, jogurt, sir), složene ugljikohidrate (zobena kaša, integralni kruh) i voće. Doručak pomaže djetetu da ostane koncentrirano i energično tijekom jutra.

  • Uravnoteženi obroci: Osigurajte da svi obroci tijekom dana uključuju raznoliku hranu bogatu vitaminima, mineralima, proteinima i vlaknima. Uključite svježe povrće, voće, cjelovite žitarice, zdrave masnoće (avokado, orašasti plodovi) i nemasne proteine.

  • Hidratacija: Redovita konzumacija vode ključna je za održavanje optimalne hidratacije, što je važno za mentalne i fizičke performanse.

  • Izbjegavanje procesirane hrane: Smanjite unos hrane bogate šećerima, trans masnoćama i umjetnim aditivima koji mogu negativno utjecati na energiju i koncentraciju djeteta.


Kako bi dijete usvojilo zdrave prehrambene navike, važno je uključiti ga u proces planiranja i pripreme obroka. Evo nekoliko prijedloga:

  • Zajedničko kuhanje: Uključite dijete u pripremu obroka kako bi naučilo o različitim namirnicama i njihovim koristima.

  • Raznolikost u prehrani: Potrudite se da obroci budu raznoliki i šareni kako bi privukli dječju pažnju i potaknuli ih na isprobavanje novih namirnica.

  • Rutina: Održavajte redovite obroke i međuobroke kako bi dijete razvilo rutinu i osjećaj za zdravu prehranu. Primjer omjera namirnica na tanjuru:

Priprema djeteta za školu uz pomoć probiotika i pravilne prehrane može značajno utjecati na njegovo zdravlje, raspoloženje i uspjeh u školi. Usvajanjem ovih zdravih navika, osigurat ćete djetetu snažan temelj za buduće izazove i uspješnu školsku godinu.

Comments


bottom of page