top of page

Probiotici i prebiotici.

Što je to zapravo?


Postoje različiti načini unosa aktivnih bakterijskih kultura u obliku probiotika. Mogu se nalaziti u hrani, dodacima prehrani ili čak lijekovima. To su bakterijske kulture koje su prirodno dio crijevne flore. Probiotike treba razlikovati od prebiotika koji služe kao hrana aktivnim bakterijskim kulturama u crijevima.


Što su probiotici?


Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO), probiotici su živi mikroorganizmi koji, kada se uzimaju u dovoljnim količinama, pružaju zdravstvene dobrobiti tijelu.


Što su prebiotici?


Prebiotici su tvari koje služe kao hrana bakterijama koje žive u crijevima i na taj način mogu pridonijeti netaknutoj crijevnoj flori. Prebiotičke tvari sadržane su gotovo isključivo u biljnoj hrani i obično dolaze iz skupine vlakana.


Zanimljive činjenice o jednosojnim i višesojnim probioticima


Različite bakterijske kulture za biološku raznolikost

Najčešće korišteni i poznati probiotički mikroorganizmi uključuju bifidobakterije, laktobacile, laktokoke i enterokoke.


Probiotici se koriste kao pojedinačni sojevi ili u kombinacijama kao tzv. višesojni probiotici. Kombiniraju se različite bakterijske kulture u kojima se međusobno kombiniraju različiti sojevi bakterija.


U okviru različitih rodova, kao npr. kod bifidobakterija, postoje različite vrste kao što je vrsta Bifidobacterium animalis. Unutar različitih vrsta postoje brojni različiti bakterijski sojevi, od kojih svaki ima specifična svojstva.

Visokokvalitetni sojevi bakterija

Prednosti probiotika u prahu

Zašto nije dovoljno jesti jogurt?

Po čemu se razlikuju jednosojni i višesojni probiotici?

Što su sinbiotici?


Koja hrana sadrži prirodne probiotike?


  1. Jogurt i kefir Fermentirani mliječni proizvodi kao što su jogurt i kefir prirodno sadrže probiotičke bakterijske kulture. Općenito je važno odabrati “prirodnu” verziju, koja nema dodanog šećera. Osim toga, treba napomenuti da tijekom industrijske proizvodnje procesi zagrijavanja mogu dovesti do značajnog smanjenja broja bakterija, to možete izbjeći tako da sami napravite kod kuće.

  2. Kiseli kupus Kiseli kupus također može biti dobar izvor probiotika, ali to također treba biti sirov, nepasterizirani kiseli kupus jer bakterije ne mogu preživjeti proces pasterizacije zbog osjetljivosti na toplinu.

  3. Miso, kimchi i kombucha Još egzotičnija fermentirana hrana poput miso, kimchi i kombucha mogu biti dobri izvori probiotika i pružiti više raznolikosti na jelovniku.


Koja hrana sadrži prebiotičke sastojke?


  1. Artičoke i cikorija Razne biljne namirnice poput artičoka i cikorije, ali i poriluk i luk prirodno sadrže sastojke s prebiotičkim svojstvima.

  2. Zob i raž Žitarice poput zobi i raži također prirodno sadrže prebiotičke komponente. Na primjer, prikladni su B. Zobena kaša za povećanje unosa prebiotika.

  3. Ohlađeni krumpir Krumpir prirodno sadrži škrob. Kada se krumpir kuha i zatim ohladi, struktura škroba se mijenja tako da postaje ono što je poznato kao otporni škrob, koji ima prebiotička svojstva.


Kako pravilno koristiti svoj probiotik?


Počnite u isto vrijeme



Idealno vrijeme za početak je prvi dan antibiotske terapije. To znači da se crijevna flora može podržati korisnim bakterijama od samog početka i da se može spriječiti proljev.


Idealno vrijeme da počnem uzimati svoj višesojni probiotik

Duljina uzimanja probiotika

2 sata razmaka od antibiotika

15 minuta prije obroka


Dobro je znati.


Kombinacija probiotika i prebiotika kao dio prehrane koja brine o crijevima optimalna je podrška zdravom crijevnom ekosustavu.


留言


bottom of page