top of page

Problemi s kožom, alergije, intolerancije...

Kakve veze moja crijeva imaju s tim?



Broj osoba koje pate od alergija i intolerancija u stalnom je porastu. Rašireni su i kožni problemi poput akni, neurodermitisa i slično. Pronalaženje uzroka često nije tako jednostavno. Ono što mnogi ljudi ne znaju - uzrok također može biti u crijevima - točnije, zbog "propusnog crijeva". Ali što je zapravo propusno crijevo i kako je povezano s kožnim problemima, alergijama i intolerancijama?


Što je propusno crijevo?


Leaky gut” znači “propusno crijevo” i opisuje stanje u kojem crijevna sluznica više ne može u potpunosti ispunjavati svoju zaštitnu funkciju. Normalno, crijevna sluznica služi kao barijera koja sprječava da npr. patogeni, toksini ili druge štetne tvari ulaze u krvotok iz crijeva. Kod propusnih crijeva oslabljene su veze između stanica crijevne sluznice, takozvani uski spojevi. Crijevna barijera postaje propusna i neželjene tvari mogu nekontrolirano prolaziti kroz crijevnu stijenku.


Kako nastaju propusna crijeva?


Razni čimbenici mogu utjecati na crijevnu sluznicu i pridonijeti razvoju propusnih crijeva. To uključuje, na primjer:

  • Nezdrava prehrana: Velika konzumacija prerađene hrane s visokim udjelom šećera i nezdravih masti može utjecati na zdravlje crijeva.

  • Lijekovi: Neki lijekovi, osobito antibiotici, ali i određeni lijekovi protiv bolova ili IPP, mogu poremetiti ravnotežu crijevne flore i napasti crijevnu sluznicu.

  • Stres: Kronični stres ima negativne učinke na crijeva i njihovu funkciju barijere.

  • Infekcije: Određene bakterijske ili virusne infekcije mogu oštetiti crijevnu sluznicu.


Problemi s kožom: Kako propusna crijeva dovode do akni i ekcema?


Propusna crijeva mogu dovesti do raznih zdravstvenih problema, uključujući probleme s kožom ili kožne bolesti kao što je neurodermatitis. Koža i crijevo su izravno povezani jedno s drugim putem osi crijevo-koža. Kada crijevna sluznica postane propusna i bakterije, virusi i druge tvari tada uđu u tijelo, imunološki sustav postaje aktivan i reagira na napadače upalom. Međutim, ove upalne reakcije ne javljaju se samo lokalno u crijevima, već mogu zahvatiti i kožu i npr. postaju vidljivi u obliku akni ili ekcema.


Alergije: Imunološki sustav u previranju zbog propusnih crijeva?


Slično kožnim problemima, propusna crijeva također mogu potaknuti alergije. Ako se imunološki sustav stalno suočava sa stranim tvarima iz okoline, može postati neusklađen i sklon pretjeranoj reakciji. Tako mogu nastati alergije. U slučaju alergije, imunološki sustav na strane, ali zapravo bezopasne tvari reagira pretjeranim imunološkim reakcijama. Studije također pokazuju da su promjene u crijevnoj flori i smanjenje raznolikosti bakterija također povezani s alergijama.


Intolerancije na hranu: Kakvu ulogu imaju propusna crijeva?


Dok alergije uzrokuju imunološku reakciju, intolerancije su poteškoće u probavi ili apsorpciji određene hrane ili sastojaka. Propusna crijeva mogu pogoršati ovaj problem ometanjem normalne obrade i apsorpcije hranjivih tvari. Crijevna sluznica je oštećena zbog sve jačih upalnih procesa u crijevu. Tada više ne može ispunjavati svoje fiziološke funkcije. Na primjer, važni enzimi za razgradnju hranjivih tvari možda se neće proizvoditi u dovoljnoj mjeri i transport hranjivih tvari iz crijeva u tijelo može biti poremećen. To može dovesti do toga da tijelo više ne može tolerirati određene namirnice i da njihova konzumacija uzrokuje simptome poput nadutosti, bolova u trbuhu ili proljeva.


Može li se crijevna sluznica regenerirati s propusnim crijevom?


Stanice u crijevnoj sluznici obnavljaju se vrlo često, u prosjeku svakih 1 do 3 dana. Ako je crijevna sluznica oštećena, može se ponovno obnoviti. Postoje različiti pristupi za podršku vašoj crijevnoj sluznici i održavanju ili obnavljanju njezine prirodne barijerne funkcije:


  • Prehrana zdrava za crijeva: Raznolika, uravnotežena prehrana bogata vlaknima čini osnovu za zdrava crijeva. Njemačko društvo za prehranu (DGE) preporučuje dnevni unos od najmanje 30g vlakana dnevno. Osim toga, opsežna opskrba mikronutrijentima također je neophodna za podršku stanicama crijevne sluznice. Na primjer, vitamin A, vitamin B2, biotin i niacin doprinose održavanju zdrave crijevne sluznice.

  • Probiotici i prebiotici: Zdravo crijevo također treba zdravu crijevnu floru s velikom raznolikošću crijevnih bakterija. To uključuje, na primjer: laktobacile i bifidobakterije. Probiotici sadrže žive bakterijske kulture. Prebiotici su topiva vlakna koja služe kao hrana bakterijama crijevne flore i potiču njihov rast.

  • Smanjenje stresa: Tehnike poput joge, meditacije i redovite tjelovježbe mogu pomoći u smanjenju stresa i stoga pozitivno utjecati na zdravlje crijeva. Redovita šetnja može učiniti čuda.



Comments


bottom of page