top of page

Propusna crijevna sluznica (sindrom "Leaky gut").

Uzroci, simptomi i posljedice propusnih crijeva.


Što je propusno crijevo?


S površinom od 32 m², crijevna sluznica je jedna od najvećih sluznica u tijelu i stoga važna zaštitna barijera prema vanjskom svijetu. S jedne strane, ispunjava važnu zadaću upijanja hranjivih tvari i vode iz hrane u tijelo. S druge strane, crijevna sluznica osigurava da neželjene i potencijalno štetne tvari, npr. bakterije, virusi, toksini ili alergeni prodiru u tijelo.


Međutim, upravo je ta funkcija barijere poremećena kod propusnih crijeva ili često spominjano kao leaky gut. Sluznica crijeva postaje "rupičasta" jer se stanice u crijevnoj sluznici više ne drže čvrsto jedna uz drugu. To je obično zbog oštećenja staničnih veza, takozvanih uskih spojeva (engl. tight junctions). Čvrsti spojevi su složene proteinske strukture koje, poput kopči, služe kao stanične veze između stanica crijevne sluznice. Na taj su način stanice međusobno čvrsto povezane, a prostor između stanica zatvoren. Ove stanične veze su proteinski kompleksi (proteini) koji povezuju pojedinačne stanice jedne s drugima poput kopči. Ali oštećenje epitelnih stanica ili promjena na sluznici također može imati negativan učinak na funkciju barijere crijevne sluznice.


Ako crijevna sluznica postane propusna, patogeni i štetne tvari mogu nekontrolirano prodrijeti u tijelo. Stanice imunološkog sustava oglašavaju alarm i pokreću imunološke reakcije i upale.

Kako nastaje propusno crijevo?


Brojni čimbenici mogu oštetiti crijevnu sluznicu i potaknuti propusnost crijeva. Uzrok često leži u međudjelovanju različitih čimbenika. Ti čimbenici uključuju, među ostalima:

Način života (npr. neuravnotežena prehrana)

  • Toksini (npr. alkohol)

  • Lijekovi (npr. antibiotici)

  • Stres

  • Bolesti (npr. infekcije, upale crijevne sluznice)

Nedostaci mikronutrijenata mogu pospješiti propusnost crijeva.

Način života, a posebno prehrambene navike mogu imati veliki utjecaj na crijevnu sluznicu. Na primjer, jednostrana, zapadnjačka prehrana uglavnom osigurava šećer i masti, ali gotovo nimalo vlakana i malo vitalnih mikronutrijenata (vitamina i minerala). Budući da su mikronutrijenti bitni za održavanje, regeneraciju i funkcionalnost stanica u crijevnoj sluznici, nedostatak mikronutrijenata može pospješiti povećanu propusnost crijevne sluznice. Stoga ima smisla posebno opskrbiti crijevnu sluznicu odabranim mikronutrijentima, čak i ako je crijevna barijera već propusna.


Koji su simptomi i posljedice propusnih crijeva?


Propusna crijeva mogu se manifestirati različitim, ali prilično nespecifičnim simptomima. Često se prvo očituje nespecifičnim gastrointestinalnim simptomima, kao što su: nadutost, bolovi u trbuhu ili proljev (slično simptomima sindroma iritabilnog crijeva). Osim toga, može uzrokovati da se oboljeli osjećaju umorno i slabo i smanjiti njihovu sposobnost koncentracije i performansi.


Ako je crijevna sluznica oštećena, može biti poremećena i apsorpcija hranjivih tvari i proizvodnja važnih enzima u crijevnoj sluznici. Stanice crijevne sluznice proizvode npr. enzimi laktazu (odgovorna za razgradnju laktoze/mliječnog šećera) i diamin oksidazu (odgovorna za razgradnju histamina). Intolerancije na hranu stoga mogu biti sekundarna posljedica oštećenja crijevne sluznice i upalnih procesa u crijevima.


Kao rezultat povećane propusnosti crijeva, imunološki sustav je pod velikim pritiskom. Može doći do lokalne upale crijevne sluznice, ali s vremenom može dovesti i do kroničnih i sustavnih upalnih reakcija. Ovi se upalni procesi spominju kao okidači za razne kronične bolesti. Propusna crijeva danas se povezuju s raznim bolestima. Tu prvenstveno pripadaju gastrointestinalne bolesti, npr.

  • Intolerancije na hranu

  • Celijakija

  • Sindrom iritabilnog crijeva

  • Kronične upalne bolesti crijeva


Nadalje, (kronične) bolesti izvan gastrointestinalnog trakta sada su također povezane s propusnim crijevima, na primjer atopijske bolesti kao što su neurodermatitis i alergije, kao i autoimune bolesti kao što su reumatoidni artritis i multipla skleroza.


Mogući simptomi propusnih crijeva:

  • Proljev

  • Nadutost

  • Umor

  • Tromost

  • Alergije

  • Problemi s kožom

  • Intolerancije na hranu


Kako se dijagnosticira leaky gut?


Ako se sumnja na propusna crijeva, sada postoje neki testovi koji mogu pružiti dokaze o povećanoj propusnosti crijevne barijere. To uključuje, na primjer: laktuloza-manitol test koji je prilično složen za izvođenje pa se stoga rijetko provodi u praksi. Osim toga, postoje razni laboratorijski markeri, npr. zonulin i alfa-1-antitripsin, koji se mogu mjeriti u stolici ili krvi.

Marker koji je naširoko proučavan u ovom kontekstu je zonulin. Zonulin je glasnička tvar koju proizvode i otpuštaju stanice crijevne sluznice kada se pojave određeni podražaji. Regulira propusnost crijevne barijere svojim djelovanjem na uske spojeve. Povećana vrijednost zonulina stoga može ukazivati ​​na povećanu propusnost.


Određivanje takvih markera može dati indikaciju povećane propusnosti crijevne barijere, ali ne znači da se sa sigurnošću može dijagnosticirati propusnost crijeva. Ako se sumnja na leaky gut, uvijek treba uzeti u obzir trenutne simptome i cjelokupnu povijest bolesti te istražiti druge moguće uzroke.


Dobro je znati.


S propusnim crijevom, crijevna sluznica postaje propusna i više ne može pouzdano ispunjavati svoju važnu funkciju barijere. Kako bi se održala ili ponovno izgradila crijevna zaštitna barijera, važna je sveobuhvatna opskrba mikronutrijentima. Budući da održavanje i obnavljanje crijevne sluznice uključuje složene metaboličke procese, za to je važan cijeli niz mikronutrijenata.


Comments


bottom of page