top of page

Kako psihobiotici utječu na komunikaciju između crijeva i mozga


Posljednjih godina istraživanje crijevnog mikrobioma pronašlo je sve više dokaza da su crijeva i mozak blisko povezani preko takozvane osi-crijevo-mozak. I pozitivni i negativni događaji u crijevima mogu utjecati na mozak i obrnuto. U ovom postu bavimo se takozvanim psihobioticima - probiotičkim bakterijama koje se koriste posebno za pozitivan učinak na psihičku dobrobit iz crijeva.


Što su psihobiotici?


Psihobiotici su probiotički sojevi bakterija koji svojim specifičnim svojstvima utječu na sastav crijevne flore na način da se ostvaruje pozitivan učinak na emocionalno blagostanje. Mogu uključivati ​​različite vrste crijevnih bakterija, poput laktobacila i bifidobakterija, koje su općenito poznate po svojim zdravstvenim svojstvima.


Kako psihobiotici djeluju?


Točni mehanizmi djelovanja psihobiotika još nisu do kraja istraženi, ali postoji nekoliko teorija koje mogu objasniti njihovo djelovanje. Prvo, psihobiotici mogu utjecati na proizvodnju neurotransmitera, poput serotonina, koji ima važnu ulogu u regulaciji raspoloženja. S druge strane, psihobiotici mogu smanjiti upalni odgovor u tijelu, jer je kronična upala povezana s psihičkim poremećajima. Osim toga, postoje dokazi da psihobiotici mogu poboljšati komunikaciju između crijeva i mozga putem osi-crijevo-mozak. Prethodne studije pokazale su da bi mogle pomoći u liječenju depresije, anksioznih poremećaja, poremećaja iz spektra autizma, pa čak i posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).


Comentários


bottom of page