top of page

Psyllium ljuskice – zašto ih vaša crijeva i probava vole?


Zdrava crijeva, odnosno zdrava probava ključna je za vaše dobro osjećanje. Ako imate problema s probavom, kao što je zatvor, psyllium ljuskice često dolaze u obzir. Pokazale su se kao prirodno čudesno oružje za zdravu probavu.


Razlog tome su njihova brojna pozitivna svojstva:

  • Psyllium ljuskice reguliraju rad crijeva. Imaju golemu sposobnost bubrenja i mogu vezati 40 puta više od svog volumena u tekućini. To čini konzistenciju stolice mekšom, a volumen stolice većim.

  • Psyllium ljuskice učinkovite su kod proljeva i zatvora. To je zbog njihove izražene sposobnosti bubrenja. U slučaju proljeva mogu vezati višak tekućine u crijevima. To čini stolicu ponovno čvršćom. U slučaju zatvora, njihova sposobnost bubrenja znači da mogu povećati volumen stolice i potaknuti rad crijeva. Općenito, učestalost stolice može se regulirati.

  • Psyllium ljuskice bogate su vlaknima. Ovisno o kvaliteti, mogu se sastojati od 80 – 90% vlakana. Osim toga, među vlaknima zauzimaju posebno mjesto jer sadrže i netopiva i topiva vlakna. Zbog svog djelovanja na stvaranje sluzi, bubre u gastrointestinalnom traktu i čine stolicu mekšom i skliskom.

  • Psyllium ljuskice su hrana za crijevne bakterije. Posebno služe kao hrana za bifidobakterije i laktobacile. Promicanjem rasta ovih korisnih bakterija, ljuskice psylliuma mogu poboljšati crijevni ekosustav i probavu.


Psyllium ljuskice - ali molimo vas da ih sitno sameljete!


Psyllium ljuskice dostupne su u grubom ili fino mljevenom obliku. Fino mljevene mogu vezati više vode i učinak bubrenja je veći.


No psyllium ljuskice mogu puno više: one su zasitne i mogu pozitivno utjecati na razinu šećera i masnoća u krvi. Međutim, to ovisi o vašoj individualnoj prehrani. Volite li samo prženu, masnu i slatku hranu, od psyllium ljuskica ne možete očekivati ​​čuda.


Zaključak: Psyllium ljuskice su preporučena mjera za probavne probleme kao što su zatvor ili proljev. Kad su fino mljevene, učinkovitije su i ugodnije za uzimanje.


Zapamtite: Ako uzimate psyllium ljuskice, trebali biste piti dovoljno tekućine da mogu pravilno nabubriti. Praktično pravilo je: najmanje 200 ml na 1 g psyllium ljuskica uz dnevnu količinu za piće od 1,5 - 2 l.


Postoje li suženja jednjaka, želuca ili crijeva? Tada se ljuskice psylliuma ne smiju uzimati do daljnjeg. Prethodno se posavjetujte s liječnikom!


Comments


bottom of page