top of page

Zašto se u crijevima razvija rezistencija

Moj imunološki organ crijeva


Crijeva su neophodna za zdravlje. Ne samo da se vitalne hranjive tvari apsorbiraju u crijevima, već se i trenira imunološki sustav. Tu nastaju važni imunološki čimbenici koji su važni za obranu i imunitet sluznice. Značajnu ulogu u tome ima zdrava crijevna flora (crijevni mikrobiom) i imunološki sustav povezan s crijevima.


Crijevo - moj najveći imunološki organ


Na ukupnoj dužini od 6 do 8 metara, crijevo ili crijevna sluznica čini značajnu površinu ispod koje se nalazi 80% aktivnih imunoloških stanica.


Crijeva su imunološki centar tijela, gdje se vježba, ispituje i uči koje tvari su bezopasne za organizam, a koje bi mogle biti opasne. Bakterije u crijevnoj flori podupiru tijelo u treniranju imunoloških stanica.


Crijeva su jedan od najvažnijih imunoloških organa. Ovdje se ne nalazi samo većina aktivnih imunoloških stanica, već se ovdje odvijaju i važni zajednički razvojni koraci između crijevne flore (crijevni mikrobiom) i imunološkog sustava.


Imunološka mreža, komunikacija između sluznica


Imunološke stanice su lokalizirane u sloju vezivnog tkiva crijevne sluznice. Oni međusobno komuniciraju pomoću različitih glasničkih tvari i stvaraju antitijela. Ove informacije se također prenose drugim obrambenim centrima u tijelu putem krvi i limfnog sustava. Ono što se nauči u crijevima također primjenjuju imunološke stanice koje su lokalizirane u drugim dijelovima tijela, kao što je npr. respiratorni trakt. Same sluznice dišnog trakta čine početnu zaštitnu barijeru prema van.


Jeste li znali?


Crijeva su središnji probavni organ i opskrbljuju energijom – i za procese imunološkog sustava. Hrana se u crijevima razgrađuje na iskoristive komponente pomoću probavnih enzima i crijevne flore.


Ovdje se hranjive i vitalne tvari apsorbiraju i stavljaju na raspolaganje tijelu. Ako su crijeva poremećena, vitamini i minerali važni za imunitet, između ostalog, mogu biti teže apsorbirani.


Kako mogu podržati svoj imunološki organ crijeva?



Crijeva su neophodna za zdravlje. Ne samo da se u crijevima trenira imunološki sustav, nego se stvaraju i važni imunološki čimbenici važni za imunološki sustav i sluznicu.

Značajnu ulogu u tome ima i zdrava crijevna flora. Opskrba metabolički aktivnih bakterija putem prehrane zdrave za crijeva podržava zdravu crijevnu floru.


Mikroorganizmi koji se koriste kao probiotici prirodno se nalaze u tankom i/ili debelom crijevu. To uključuje, između ostalih, laktobacile i bifidobakterije.




Zaključak


Ako dobro brinete o svojim crijevima, podržavate i funkcioniranje imunološkog sustava. Korisne crijevne bakterije pomažu u treniranju imunoloških stanica kako bi mogle pravilno reagirati u svakoj situaciji. Funkcija crijeva imunološkog organa ključna je polazna točka za obrambenu izvedbu cijelog tijela.


Comments


bottom of page