top of page

Može li se moja crijevna sluznica regenerirati?

Čudotvorna regeneracija crijevne sluznice.


Koliko se često crijevna sluznica obnavlja?



Kao prirodne zaštitne barijere, koža i sluznice su u izravnom kontaktu s vanjskim svijetom i stoga preuzimaju važnu funkciju barijere za tijelo. Kako bi pouzdano ispunile svoju funkciju barijere, te se stanice vrlo često obnavljaju. U usporedbi s drugim tkivima, oni su prava regeneracijska čuda. Stanice u crijevnoj sluznici obnavljaju se u prosjeku svaka 1-3 dana.


Održavanje i regeneracija crijevne sluznice ovisi, između ostalog, o sveobuhvatnoj opskrbi mikronutrijentima. Ako nedostaju važni mikronutrijenti, bitni procesi opskrbe energijom, diobe stanica i obnove tkiva ne mogu se pravilno odvijati. Mogu se pojaviti funkcionalni poremećaji koji narušavaju barijernu funkciju crijevne sluznice.



Kada je crijevnoj sluznici potrebna pomoć?


Postoje različiti čimbenici koji mogu oštetiti crijevnu sluznicu i potaknuti propusnost crijeva. Ti čimbenici uključuju način života i prehrane, razne lijekove i (kronični) stres. Osim toga, određene bolesti kao što su: intolerancije na hranu, sindrom iritabilnog crijeva, kronične upalne bolesti crijeva, ali i atopijske bolesti poput alergija i neurodermitisa često su povezane s poremećajem crijevne barijere i propusnim crijevom.


Ako je crijevna sluznica oštećena, ima smisla posebno je podržati u obnovi. Konkretno, promjena prehrane i načina života može pozitivno utjecati na crijevnu sluznicu. Kako bi se podržali složeni metabolički procesi koji okružuju diobu i obnovu stanica, opsežna opskrba mikronutrijentima (vitamini, minerali i aminokiselina L-glutamin ) važna je za crijevnu sluznicu. Kao dio prehrane zdrave crijeva, probiotici i prebiotici također mogu biti korisni.


Koliko je vremena potrebno da se crijevna sluznica obnovi?


Općenito, crijevnoj sluznici ili crijevnoj barijeri treba neko vrijeme da se oporavi. To između ostalog ovisi i o tome koliko dugo je oštećenje crijevne sluznice prisutno i koliko je ozbiljno. Prehrana zdrava za crijeva s dovoljno mikronutrijenata, kao i probiotika i prebiotika preporučuje se za održavanje i regeneraciju. Ako prehranom ne unosite dovoljno mikronutrijenata, dodaci prehrani mogu biti korisni. Često se preporuča posebna potpora crijevne sluznice tijekom najmanje mjesec dana, a vjerojatnije čak i tri mjeseca. Dugotrajna potpora crijevnoj sluznici također može biti korisna.


Dobro je znati.


Stanice crijevne sluznice obnavljaju se unutar 1 do 3 dana, što znači da stare i oštećene stanice odumiru i nastaju nove stanice. Ako je sluznica crijeva oštećena, npr. propusno crijevo, može se ponovno regenerirati. Za to je crijevnoj sluznici prije svega potrebno dovoljno hranjivih tvari.


Comments


bottom of page