top of page

5 učinkovitih savjeta za jačanje imuniteta – koji odgovara vašem ukusu?


Evo nekoliko ukusnih ideja kako svoje grickalice pretvoriti u pravo jačanje imuniteta:


Voćna snaga:

Umjesto da posegnete za slatkišima, zgrabite sočnu jabuku ili šaku bobičastog voća. Puni su vitamina, antioksidansa i vlakana koji jačaju vaš imunološki sustav i povećavaju vašu energiju.


Na primjer, prosječna jabuka već pokriva 20% vaših potreba za vitaminom C.


Hrskavi orasi & Co.:

Lješnjaci, orasi, bademi… – popis je beskrajan! Ove male elektrane bogate su zdravim masnoćama i vitaminima koji igraju važnu ulogu u podupiranju vašeg imunološkog sustava.


Na primjer, bademi sadrže vitamine B skupine, kao i vitamin E, kalcij, magnezij, bakar i cink. Imaju i izvanredan sastav sekundarnih biljnih tvari.


Orasi su također bogati raznim mikronutrijentima. Na primjer, 100 g oraha sadrži oko 73 µg folne kiseline i oko 25 mg vitamina E.


Čips od povrća:

Umjesto da kupujete čips od krumpira, možete sami napraviti čips od povrća. Tanko narezano povrće poput (slatkog) krumpira, cikle ili kelja jednostavno pokapajte s malo maslinova ulja, lagano posolite i zapecite u pećnici dok ne postane hrskavo. Zdravo i ukusno!


Tamna čokolada:

Dobre vijesti za ljubitelje čokolade! Tamna čokolada s visokim udjelom kakaa (od 70% - što više to bolje) sadrži antioksidanse i može pomoći u podršci vašem imunološkom sustavu.



Vrijeme za čaj:

Češće uzmite šalicu čaja, na primjer od đumbira s limunom. Sastojak đumbira (gingerol)



dokazano ima izravan utjecaj na imunološke stanice. Ako dodajete limun, čaj prije toga trebate pustiti da se malo ohladi kako ne biste uništili vitamin C koji sadrži.


Uz sve zdrave alternative – keks s vremena na vrijeme je naravno sasvim u redu.


Comments


bottom of page