top of page

Svrbež očiju, curenje nosa? Što pomaže kod alergija?

Savjeti za alergije na pelud, kućnu prašinu i životinjsku dlaku


Tipični simptomi alergije, kao što su svrbež očiju, curenje iz nosa i stalno kihanje, mogu biti stresni za alergičare u svakodnevnom životu i ozbiljno smanjiti kvalitetu njihovog života. Alergija se može liječiti kratkoročno lijekovima za ublažavanje simptoma ili dugoročno specifičnom imunoterapijom (imunoterapija alergenima, ranije poznata kao "hiposenzibilizacija"). Osim toga, ima smisla što je više moguće izbjegavati kontakt sa tvarima koje uzrokuju alergije (izbjegavanje alergena).


Simptomi alergije

 

Uz tipične simptome na sluznici, poput svrbeža i suzenja očiju, curenja iz nosa, kihanja i kašlja, alergičari često pate i od umora ili poremećaja spavanja, što pak utječe na njihovu sposobnost i koncentraciju tijekom dana. Općenito, kvaliteta života osoba koje pate od alergija može biti ozbiljno narušena. Ovisno o okidaču alergije, simptomi se javljaju sezonski (npr. alergija na pelud) ili tijekom cijele godine (npr. alergija na kućnu prašinu i životinjsku dlaku). Ne treba podcjenjivati ​​simptome alergije. Ako se alergija ne shvati ozbiljno i ne liječi na vrijeme, simptomi alergije se s vremenom mogu pogoršati i postati pravi teret. Također postoji rizik da se simptomi prebace s gornjih na donje dišne ​​putove, pa čak i do razvoja alergijske astme (promjena poda). Zato alergiju svakako treba rano liječiti.

 

Pri liječenju alergija valja razlikovati kratkotrajno liječenje simptoma od dugotrajnog liječenja uzroka. Kratkoročno, liječenje može uključivati ​​lijekove koji mogu ublažiti simptome alergije. Na primjer, mogu se koristiti lokalni posebni sprejevi za nos i kapi za oči ili sistemski antihistaminici u obliku tableta. 


Međutim, oni samo ublažavaju simptome, a ne liječe uzrok alergije. 


Osim toga, ponekad su povezani s nuspojavama (npr. umor). Dugotrajno liječenje uzroka alergije moguće je samo specifičnom imunoterapijom, prethodno poznatom kao hiposenzibilizacija. Međutim, specifična imunoterapija nije prikladna za sve oblike alergija i često traje nekoliko godina. Najvažnija komponenta u smanjenju stresnih simptoma alergije u svakodnevnom životu je izbjegavanje kontakta s alergenima, odnosno tvarima koje izazivaju alergiju. To se također naziva izbjegavanje alergena. Međutim, to je često lakše reći nego učiniti i može se samo u ograničenoj mjeri primijeniti u praksi. Iako se neki okidači alergije mogu izbjeći (npr. određena hrana), druge je teško izbjeći (npr. pelud na otvorenom).

Budući da sluznice čine prirodnu zaštitnu barijeru prema vanjskom svijetu i prednjače u sprječavanju prodora alergena, preporučuje se jačanje sluznice. Zdrave sluznice bitan su preduvjet za moju zaštitu barijere. Budući da su crijeva posebno važna za zdravlje sluznice, savjetuje se i njegovanje crijeva ako ste alergični. Osnova za to trebala bi biti prehrana zdrava za crijeva s puno voća i povrća te dovoljno vlakana. Ovo se može nadopuniti metabolički aktivnim bakterijskim kulturama i mikronutrijentima.

 

Savjeti za peludne alergije i peludnu groznicu


Alergija na pelud ili peludna groznica je alergijska reakcija na pelud, odnosno pelud biljaka. Najčešći okidači alergije na pelud su rano procvjetale lijeska, joha i breza, ali i drugo drveće, trave i bilje. Zbog klimatskih promjena, u ovoj zemlji su se proširile i nove vrste koje također mogu izazvati alergije, kao što je ambrozija.




Uskladite aktivnosti na otvorenom s brojem peludi

U danima s posebno visokim sadržajem peludi, alergičari trebaju izbjegavati sportske aktivnosti ili naporne aktivnosti na otvorenom ili ih odgoditi za rane jutarnje (u gradu) ili kasne večernje sate (na selu). Iskustvo je pokazalo da je tada opterećenje peludi najmanje.

Redovito provjetravajte

Operite kosu prije spavanja

Ne ostavljajte iznošenu odjeću u spavaćoj sobi

Nemojte sušiti rublje na otvorenom



Savjeti za alergije na grinje iz kućne prašine


Alergija na grinje iz kućne prašine je cjelogodišnja alergija kod koje je alergijska reakcija usmjerena na grinje (ili njihove izlučevine). Grinje iz kućne prašine mali su paučnjaci koji žive na toplim, vlažnim mjestima kao što su madraci, jastuci i tekstil. Čak i ako se radi o cjelogodišnjoj alergiji, simptomi alergije na kućnu prašinu mogu postati izraženiji, osobito u jesen i zimi. Razlog tome je suhi grijaći zrak koji uzburkava prašinu i ostatke grinja koji uzrokuju alergije te ih raspoređuje po zraku.



Održavajte stambene prostore hladnima i redovito provjetravajte

Svi stambeni prostori trebaju se redovito dobro provjetravati. Osim toga, pročišćivač zraka u prostoriji može pomoći u smanjenju razine alergena u zatvorenom prostoru. Vlagu i temperaturu treba održavati što nižom, osobito u spavaćoj sobi (cca. 18 °C), jer grinje iz kućne prašine vole da je toplo i vlažno.

Održavajte životni prostor čistim i bez prašine što je više moguće

Redovito mijenjajte posteljinu

Redovito čistite plišane životinje

Izbjegavajte sakupljače prašine



Savjeti za alergije na životinjsku dlaku



Alergija na životinjsku dlaku je alergija koja se javlja tijekom cijele godine. Strogo govoreći, alergijska reakcija nije usmjerena protiv same životinjske dlake, već protiv komponenti kao što su slina, znoj ili urin životinja koji se zalijepe za životinjsku dlaku. Zbog rasprostranjenosti životinjske dlake u okolišu, simptomi alergije mogu biti uzrokovani samom prisutnošću životinje. Izravno maženje životinje to često pogoršava. Uobičajeni okidači za alergije na životinjsku dlaku su mačke i psi, ali i druge životinjske vrste kao što su zamorci, kunići, konji i ptice mogu izazvati alergiju. U principu, to se odnosi na sve životinje s krznom ili perjem.

 


Izbjegavajte imati životinje u kućanstvu (ako je moguće)

U idealnom slučaju, prije kupnje kućnog ljubimca treba razjasniti mogu li članovi obitelji patiti od alergije na životinjsku dlaku. Ako se alergija na životinjsku dlaku otkrije nakon što životinja već živi u kućanstvu, to u početku može biti šok. U tom slučaju treba pažljivo razmotriti može li se sa životinjom i dalje živjeti u kućanstvu. 

Izbjegavajte bliski kontakt sa životinjom

Održavajte životne prostore čistima

Uklonite životinjsku dlaku s odjeće

Neka vaša spavaća soba bude bez životinja

Budite oprezni s unakrsnim alergijama


 

 

 

Comentarios


bottom of page