top of page

Preporuke smjernica za sindrom iritabilnog crijeva

Kako mikrobiom, prehrana, psihologija i komplementarna terapija mogu podržati sindrom iritabilnog crijeva?


Zbog najnovijih rezultata istraživanja i studija, nutricionizam, psihologija, mikrobiom i komplementarna medicina sve više postaju terapeutski fokus sindroma iritabilnog crijeva. Najvažnije preporuke o tome sažete su u aktualnim S3 smjernicama o sindromu iritabilnog crijeva (Layer P et al. 2021.). Smjernice za sindrom iritabilnog crijeva daju sustavne preporuke za djelovanje liječnicima i oboljelima na temelju znanstvenih istraživanja.


Uz preporuke o mikrobiomu, prehrani, psihologiji i komplementarnoj terapiji, smjernica se bavi i klasičnom terapijom, koja ovdje nije detaljnije objašnjena. Općenito, svaki sindrom iritabilnog crijeva treba promatrati pojedinačno, a mjere treba temeljiti na dotičnim simptomima u dogovoru s terapeutima i liječnicima.


Crijevni mikrobiom


Osobe koje pate od sindroma iritabilnog crijeva mogu imati drugačiji sastav crijevne flore u odnosu na zdrave osobe. To je povezano s manje stabilnim crijevnim ekosustavom i povezano je s pojavom simptoma iritabilnog crijeva. Ako je kod sindroma iritabilnog crijeva promijenjena crijevna flora i poremećena osjetljiva ravnoteža crijevnog ekosustava, potporu mogu pružiti posebno odabrane žive bakterijske kulture.


Koje se bakterijske kulture koriste za sindrom iritabilnog crijeva?


Postoje razne žive bakterijske kulture, uglavnom laktobacili i/ili bifidobakterije, koje se mogu koristiti za sindrom iritabilnog crijeva. Ne postoji jedna, uvijek ispravna bakterijska kultura, jer je svaki sindrom iritabilnog crijeva individualan i svaki soj bakterije ima različite učinke.


Drugi važan kriterij pri odabiru odgovarajuće bakterijske kulture su znanstveni dokazi. To znači testiranje učinkovitosti u kliničkim studijama. Učinkovitost nekoliko sojeva bakterija pozitivno je testirana u kontroliranim studijama na pacijentima sa sindromom iritabilnog crijeva. Redovitim uzimanjem bakterijske kulture, simptomi sudionika studije značajno su poboljšani (Layer et al. 2021.):

  • Manje boli

  • Manje nadutosti

  • Normalizacija učestalosti i konzistencije stolice (manje proljeva i zatvora)

  • Poboljšanje kvalitete života

  • Poboljšanje općeg zadovoljstva


Primjeri sojeva koji su bili pozitivni na testiranju su (Layer et al. 2021.):

Bifidobacterium infantis 35 624

Bifidobacterium longum NCC3001

Bifidobacterium animalis DN173010

Bifidobacterium bifidum MIMBb75

Lactobacillus plantarum 299v (DSM 9843)

Lactobacillus brevis KB290

Lactobacillus acidophilus NCFM

Lactobacillus gasseri CP2305

Lactobacillus reuteri (DSM 17938)

Lactobacillus casei Shirota

Bacil. koagulans MTCC 5856

Escherichia coli (DSM 17252)

Saccharomyces cerevisiae


Uloga prehrane u sintromu iritabilnog crijeva


Prehrana također igra veliku ulogu u sindromu iritabilnog crijeva. Čimbenici prehrane mogu potaknuti ili utjecati na simptome, pozitivne i negativne. Zbog toga su nutricionističke terapijske mjere koristan dio liječenja. Preporuča se podrška nutricionista kako bi se izbjegle dugotrajne eliminacijske dijete i pothranjenost. Ne postoje jedinstvene prehrambene preporuke, ali dijeta s niskim udjelom FODMAP- a može pomoći u prepoznavanju okidača simptoma. Smjernice također preporučuju topiva vlakna, kao što su: psyllium ljuskice, koje pozitivno djeluju i na zatvor i na proljev.


Psiha



Osim opće i specijalističke medicinske skrbi, psihoterapija se može koristiti i kao potporna terapijska mjera. Dokazano je da relaksacijske terapije i strategije upravljanja stresom mogu pozitivno utjecati na tijek sindroma iritabilnog crijeva.



Komplementarna terapija


Komplementarna terapija predstavlja nadopunu standardnim terapijama i naziva se „alternativna terapijska metoda“. Uključuje naturopatske strategije samopomoći kao i mjere modifikacije načina života kako bi se individualno odgovorilo na potrebe bolesnika.


To uključuje, na primjer: biljne pripravke koji mogu djelovati protiv bolova, laksativno, spazmolitički ili protuupalno. Izbor aktivnih sastojaka i oblika doziranja je velik i ovisi o pojedinačnim ključnim simptomima oboljelih.


Antispazmatična svojstva ulja paprene metvice dokazana su u nekoliko studija. Može se probati i kim ili ulje kima i berberin. O njegovom uzimanju treba prethodno razgovarati sa svojim liječnikom kako biste izbjegli interakcije s lijekovima na recept. I kod prirodnih aktivnih sastojaka treba paziti na preporuke za unos i maksimalne dnevne količine.


Druge komplementarne metode uključuju, na primjer: jogu, posebno za zatvor, akupunktura za poboljšanje kvalitete života i mjere za smanjenje stresa za poboljšanje svih simptoma iritabilnog crijeva. Protiv bolova u trbuhu može se koristiti i crijevna masaža ili osteopatija.


Dobro je znati.


Osobe sa sindromom iritabilnog crijeva mogu imati koristi od odabranih živih bakterijskih kultura jer mogu podržati zdrav crijevni ekosustav i pozitivni su na simptome kod pacijenata sa sindromom iritabilnog crijeva. Osim toga, treba osigurati dnevne potrebe kritičnih mikronutrijenata, kao što su: vitamin D, kalcij, vitamini B, cink i željezo.


Comments


bottom of page