top of page

Spavajte dobro unatoč stresu: kako vas zdrava crijeva podržavaju


Miran, dovoljan san važan je za zdravlje i dobrobit, osobito tijekom stresnih razdoblja. No, upravo je tu bit problema za mnoge ljude: stres često dovodi do poremećaja spavanja, što pojačava stres. Nastaje začarani krug.


Važnost crijeva za dobar san


Crijeva i mozak su u stalnoj komunikaciji putem osi-crijevo-mozak. Na primjer, neki ljudi dožive proljev ili zatvor u akutnim stresnim situacijama. Suprotno tome, stabilan i zdrav crijevni mikrobiom može ublažiti emocionalni stres i poslati pozitivne signale mozgu pod stresom. Kao rezultat toga, crijeva ne utječu samo na probavu, već i na san, raspoloženje i razinu stresa.


Utjecaj crijevne flore na spavanje


Crijevna flora, koja se sastoji od raznih mikroorganizama, igra ključnu ulogu u zdravlju i cjelovitom blagostanju. Uravnotežena i raznolika crijevna flora (crijevni mikrobiom) važna je za proizvodnju neurotransmitera kao što su serotonin i GABA, koji djeluju opuštajuće i potiču san. Poremećena crijevna flora uzrokovana stresom, neuravnoteženom prehranom ili lijekovima može dovesti do poremećaja sna.


Put do boljeg sna kroz crijeva


Probiotici i prebiotici: Konzumacija hrane bogate probioticima i prebioticima ili njihovo uzimanje u obliku dodataka prehrani može podržati crijevnu floru i poboljšati san.


Prehrana bogata vlaknima: Uravnotežena prehrana s namirnicama bogatim vlaknima potiče zdravu crijevnu floru i može podržati san.


Upravljanje stresom: Tehnike opuštanja kao što su meditacija, joga ili vježbe disanja pomažu u smanjenju stresa i potiču bolji san.


Izbjegavajte određene namirnice: Identificirajte hranu koja vam može uzrokovati nelagodu ili probleme s probavom i izbjegavajte je prije spavanja.


Comments


bottom of page