top of page

Sportska aktivnost jača tijelo i duh


Tjelovježba je važna. Redovito vježbanje dokazano pozitivno utječe na kardiovaskularni sustav, mišiće, kosti i metabolizam.


Ovdje možete saznati kako svoj trening učiniti što učinkovitijim i izbjeći pretreniranost.


Mnogima je tjelesna aktivnost sastavni dio tjednog rasporeda. To je ravnoteža inače užurbanoj ili stresnoj svakodnevici.


Mnogi sportaši smatraju da je oslobađanje hormona sreće nakon sportskog treninga velika motivacija.


Sportska aktivnost održava tijelo i um u formi. Ali koliko je tjelovježbe potrebno da bismo ostali zdravi i u kojem trenutku je to previše i dovodi do stresa u tijelu?


Nije lako pronaći zdravu razinu tjelesne aktivnosti


Sportska aktivnost često se odvija između posla, škole, kućanskih poslova, odgoja djece ili obaveza. Često se postavlja pitanje koliko je jedinica vježbe optimalno, prihvatljivo ili previše? Kao što to često biva, najbolje rješenje leži u sredini. Premalo tjelovježbe ne pokreće vašu cirkulaciju i srce na optimalan način. Ekstremi su rijetko dobri jer tijelo može reagirati reakcijama na stres. WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) redovito objavljuje smjernice o tjelesnoj aktivnosti i sjedilačkom ponašanju.


Slušajte svoje tijelo kako vas upozorava kada je previše.


Pretreniranost


Osjećaj moći i uspješnog završetka treninga vas motivira i čini sretnima.


Duge, intenzivne faze treninga, važna natjecanja na dnevnom redu, lijekovi i psihološki pritisak...


Opterećenje i intenzitet treninga brzo se preuveličavaju, a faze oporavka za regeneraciju su prekratke. Brzo može doći do takozvane "pretreniranosti".


Redovito prekoračenje granice stresa može dovesti do stresnih reakcija u tijelu. Oni mogu utjecati na vaš imunološki sustav, zalihe energije, mišiće i crijeva. Tipični su znakovi kao što su grlobolja, kašalj, proljev, umorni mišići i pad sposobnosti.


Mogući znakovi pretreniranosti.

  • iznimno jaka bol u mišićima

  • bolovi u mišićima

  • infekcije gornjih dišnih puteva

  • gubitak performansi

  • kronični umor i poremećaji spavanja

  • unutarnji nemir


Sve je u pravilnoj regeneraciji i prehrani


Pravilna regeneracija i prehrana posebno su važni u razdobljima intenzivnog treninga i natjecanja.


Ako izazivate svoje tijelo i želite dugoročno ostati produktivni, trebali biste ga također podržati. Drugim riječima, vodite računa o dovoljnom vremenu odmora i održavanju svog zdravlja.


Pauze su važne kako bi se nadoknadio gubitak tekućine i obnovile rezerve hranjivih tvari. Mišići i kosti se mogu oporaviti.


Dovoljna količina mikronutrijenata važnih za sport pomaže u održavanju mišića, kostiju i imunološkog sustava.


Crijeva (opskrbljivač energijom) sretna su zbog metabolički aktivnih bakterijskih kultura. Dodane dobre bakterije mogu podržati crijeva u optimalnoj opskrbi mišića, kostiju i imunološkog sustava. Mogu se izbjeći gubici u izvedbi i gubici u treningu uzrokovani infekcijom.


Koji su mikronutrijenti posebno važni za sportaše?


Posebne potrebe sportaša proizlaze iz povećanih energetskih potreba zbog velikog opterećenja mišića. Važne hranjive tvari izlučuju se pojačanim znojenjem.


Sljedeće je važno za održavanje fizioloških funkcija kod sportaša:

  • Magnezij za normalnu funkciju mišića.

  • Kalcij za normalnu funkciju mišića i održavanje normalnih kostiju.

  • Natrij i kalij za normalan rad mišića i ravnotežu elektrolita.

  • Željezo za prijenos kisika i opskrbu energijom.

  • B vitamini za proizvodnju energije iz ugljikohidrata.

  • Antioksidansi (npr. vitamin C) za zaštitu stanica od povećanog stresa i podršku imunološkoj funkciji.


Crijeva dolaze u obzir kada apsorbiraju relevantne hranjive tvari i opskrbljuju mišiće, kosti i imunološki sustav.


Jeste li znali?


Magnezij je potreban za nekoliko stotina kemijskih reakcija u tijelu. Oni ispunjavaju osnovne funkcije za ravnotežu energije, rad mišića, imunološki sustav i mnoge druge procese.


Važna uloga crijeva u održavanju atletske izvedbe


Uz dobro osmišljen trening, dovoljne regenerativne faze i zdravu prehranu, fokus je na vašim crijevima. Crijeva dolaze u obzir kada apsorbiraju relevantne hranjive tvari i opskrbljuju mišiće, kosti i imunološki sustav. Ne samo da dobiva energiju i mikronutrijente iz hrane, već ih čini dostupnima mišićima i imunološkom sustavu.


Većina aktivnih imunoloških stanica tijela, koje se ovdje treniraju, također se nalaze u crijevu. Ako zanemarite prehranu i dodate stres na treningu, ni vaša crijeva se neće osjećati dobro. Stoga se pobrinite da se ne samo vi, nego i vaša crijeva dobro osjećaju.


Zaključak


Dobro rasporedite snagu. Ispravno uočite reakcije tijela. Nadoknadite povećane potrebe za mikronutrijentima. Ciljana podrška vašem partneru u treningu, crijevima. Ostvarite svoje ciljeve za sezonu bez propuštanja treninga.


Comments


bottom of page