top of page

Svrbež - stalni pratilac atopijskog dermatitisa (AD)



Simptomi AD biti vrlo stresni za oboljele. Stalni pratilac AD je svrbež, a to ponekad može poprimiti mučne razmjere i ne treba ga podcjenjivati ​​kao simptom, budući da može imati ogroman utjecaj na svakodnevni život i kvalitetu života oboljelih. Jak svrbež može dovesti do poremećaja spavanja, koji mogu biti popraćeni umorom, iscrpljenošću i otežanom koncentracijom tijekom dana.




 

Začarani krug svrbeža


Ono što je posebno problematično kod svrbeža je to što dovodi do češanja. Češanje je prirodna reakcija. Međutim, to dodatno oštećuje kožu, uzrokujući njezino pogoršanje i daljnje slabljenje kožne barijere – začarani krug koji pridonosi održavanju simptoma.




Izbjegavajte čimbenike koji izazivaju AD


Čimbenici koji mogu izazvati napadaje AD i pojačati stresne simptome poput svrbeža. Oni uključuju podražaje kao što su gruba odjeća i agresivni proizvodi za čišćenje, stres ili sezonski utjecaji kao što je suhi grijani zrak zimi. 


Čimbenici koji zapravo igraju ulogu uvelike se razlikuju od osobe do osobe.

   

Sljedeći savjeti mogu pomoći u izbjegavanju čimbenika ili smanjenju stresnih utjecaja:

  

Adekvatno njegujte kožu

Uvijek treba paziti da koža bude vlažna kako bi se zaštitila od isušivanja. Kožu stoga treba svakodnevno (više puta) njegovati hidratantnim proizvodima za njegu. Prečesto tuširanje/kupanje može isušiti kožu.  Kožu uvijek treba navlažiti nakon tuširanja/kupanja. Lagano ohlađeni proizvodi za njegu također mogu pomoći u ublažavanju akutnog svrbeža.

 

Koristite nježna sredstva za čišćenje i pranje rublja

Treba dati prednost nježnim i prirodnim sredstvima za čišćenje ili deterdžentima. Proizvodi koji sadrže boje, mirise i konzervanse mogu iritirati kožu.


Odaberite pravu odjeću

Osobito su prikladni mekani, prozračni materijali poput pamuka i lana. Grebajući materijali, kao što je vuna treba izbjegavati.


Stvorite zdravu unutarnju klimu

Prostorije se ne smiju pregrijavati. Pušenje također treba izbjegavati. Preporuča se okruženje bez dima, posebno za djecu.


Smanjiti stres

Stres kao što je strah česti je okidači za napade AD. Stoga je smanjenje stresa razuman pristup. Vježbe opuštanja poput joge također pomažu.


Hranite se uravnoteženo

Temelj bi trebala biti uravnotežena i raznolika prehrana s puno voća i povrća. Uz pomoć dnevnika hrane ili simptoma možete zabilježiti koje namirnice negativno utječu na izgled vaše kože te ih po potrebi izbjegavati.


Izbjegavajte aditive

Dodaci kao što su boje, arome, konzervansi i pojačivači okusa mogu imati negativan učinak na kožu.

 

Obratite pažnju na zdravlje crijeva

Crijeva i koža su usko povezani, stoga treba obratiti pozornost i na zdravlje crijeva. Sveobuhvatna opskrba mikronutrijentima važna je ne samo za kožu, već i za funkcionalnost crijevne sluznice. Vitamin A, vitamin B2, biotin i niacin doprinose održavanju normalne kože i sluznice crijeva.


Comments


bottom of page