top of page

Trebam li uzimati probiotike svaki dan?


Pitanje koje se često veže uz probiotike je da li je u redu uzimati probiotičke dodatke prehrani svaki dan. Iako može postojati nekoliko iznimaka od ovog pravila, odgovor je da, sigurno je i obično se preporučuje uzimati ih svakodnevno za što efikasniji učinak. Važno je razumjeti da su probiotici prirodni dodatak prehrani, a ne lijek.


Ukoliko vam se prehrana sastoji od dovoljno probiotičke hrane i vlakana, u tom slučaju crijevo bi se prirodno balansiralo. Kada nam hrana nije podržavajuća ili ako se sastoji od puno šećera i ugljikohidrata u tom slučaju unos probiotičke hrane nije dovoljan te biste imali veliku korist od uzimanja probiotika svakodnevno, obzirom da su sadržani probiotički sojevi prirodni sustanari našeg crijeva te pomažu i uključeni su u proces probavljanja ugljikohidrata.


Kroz istraživanja je dokazano da svakodnevna konzumacija probiotika pospješuje kolonizaciju u odnosu na kratkotrajno uzimanje probiotika ili uzimanje probiotika sa dužim prekidima.


Dobre bakterije u probioticima su bazični sojevi ljudskog crijevnog mikrobioma, a da bi se raznovrsnost mikrobioma podržala dobro je dodavati ili mijenjati probiotike te svakako topiva vlakna koji su hrana već postojećim „dobrim“ bakterijama u našem sustavu.


Prije nego što započnete sa uzimanjem probiotika uvijek možete provjeriti sastav i stanje svoje crijevne flore i crijevnog mikrobioma pa na osnovu nalaza ciljano znati koliko i koje sojeve uzimati sukladno tome koji su manje zastupljeni u vašem crijevu.


Kada je najbolje vrijeme za uzeti probiotik provjerite na blogu ovdje.

Comments


bottom of page