top of page

U formi kroz zimu: Održavajte crijevnu sluznicu čvrstom


Hladna sezona je pred vratima. Zdrave sluznice posebno su važne u jesen i zimi jer čine prvu razinu obrane organizma i štite nas od invazije patogena. Budući da je crijevna sluznica jedna od najvećih sluznica u tijelu, ona predstavlja posebno važnu zaštitnu barijeru.


Čudotvorna regeneracija crijevne sluznice


Svojom velikom površinom od oko 32 m2 crijevna sluznica osigurava apsorpciju važnih nutrijenata iz hrane. Međutim, u isto vrijeme, patogeni i neželjene strane tvari iz okoliša moraju se stalno odbijati. Kako bi mogla pouzdano ispunjavati svoju važnu zaštitnu funkciju, crijevna sluznica pravo je čudo regeneracije. Stanice crijevne sluznice potpuno se obnavljaju svaka 1-3 dana. Za to je crijevnoj sluznici potrebna sveobuhvatna opskrba mikronutrijentima, tj. vitaminima i mineralima kao i specifičnim aminokiselinama.


Leaky Gut: Kada crijevna sluznica treba pomoć


Ako crijevna sluznica nije dovoljno opskrbljena mikronutrijentima, njezina zaštitna funkcija može biti narušena. Sluznica crijeva postaje propusna. Ovo se također naziva propusna crijeva ili Leaky gut. Patogeni i strane tvari iz okoliša tada mogu lakše prodrijeti u tijelo i pokrenuti imunološki sustav.


Oko 80% svih aktivnih imunoloških stanica nalazi se u crijevima. Kao središte imunološkog sustava, crijevo je usko povezano s drugim zaštitnim barijerama organizma, kožom i sluznicama, te može značajno utjecati na njih. Osobe s propusnim crijevima često pate od problema s kožom, alergija, intolerancije ili oslabljenog imunološkog sustava.


Koje mikronutrijente treba crijevna sluznica?


Kako bi se održali složeni procesi koji okružuju staničnu diobu, rast i zaštitu stanica, potrebni su brojni mikronutrijenti koji rade zajedno:

  • Vitamin A, vitamin B2, biotin i niacin podupiru održavanje zdrave crijevne sluznice.

  • Cink, vitamin B12, vitamin D, folna kiselina i magnezij podržavaju diobu stanica.

  • Vitamin C, vitamin B2 i vitamin E te bakar, cink i selen štite stanice od oksidativnog stresa.


L-Glutamin: Energija za stanice crijevne sluznice


Aminokiselina L-glutamin važan je dobavljač energije za stanice koje se brzo dijele. Tu prije svega pripadaju stanice crijevne sluznice kao i stanice imunološkog sustava. U zdravom stanju tijelo proizvodi glutamin u dovoljnim količinama. U slučaju stresa, bolesti ili oštećenja crijevne sluznice, npr. kod propusnog crijeva, potreba može značajno porasti.


Je li vaša crijevna sluznica dobro njegovana?


Netaknuta crijevna sluznica djeluje kao središnja zaštitna barijera koja podržava prirodnu obranu tijela. Stoga, pobrinite se da vaša crijevna sluznica bude dobro njegovana, posebno u hladnoj sezoni.


Comments


bottom of page