top of page

Histaminska intolerancija i udio histamina u prehrani


Što je histamin?


Histamin je tjelesni glasnik i prijenosnik signala koji je uključen u ljudski imunološki sustav, posebno u upalnim reakcijama. Iz biokemijske perspektive, histamin je biogeni amin koji nastaje iz aminokiseline histidina.


Histamin može proizvesti samo tijelo i osloboditi ga u trenutku kada je to potrebno. Histamin se također nalazi u hrani. Bakterije i mikroorganizmi stvaraju histamin kao bezopasni produkt razgradnje, osobito u u namirnicama koje dugo zrele i dugo se čuvaju kao što su kiseli kupus, Camembert ili crno vino.


Koji su uzroci intolerancije na histamin?


Intolerancija na histamin temelji se na nepodnošenju histamina unesenog hranom ili endogeno otpuštenog. Razlog za to je ili neadekvatna aktivnost enzima diamin oksidaze (DAO) ili histamin-N-metiltransferaze (HNMT) koji razgrađuju histamin ili neusklađenost između koncentracije apsorbiranog histamina i aktivnosti enzima.


Histamin iz hrane i vlastiti histamin u tijelu izazivaju slične reakcije. Simptomi odgovaraju onima "prave" alergije. Za razliku od "prave" alergije, intolerancija na histamin ne uključuje povećanje antitijela u krvi.


Simptomi intolerancije na histamin


  • crvenilo kože, otok, urtikarija i svrbež

  • glavobolja, otežano disanje, suženje dišnih puteva

  • curenje nosa ili začepljen nos

  • palpitacije, srčane aritmije, kronično nizak krvni tlak

  • proljev, gastrointestinalne tegobe


Što su namirnice koje potiču otpuštanje histamina?


Reakcije slične alergijama pokreću i neke namirnice koje izravno otpuštaju histamin u tijelo bez uplitanja imunološkog sustava.


Oslobađanje histamina također povećava učinak hrane koja sadrži histamin. Namirnice koje potiču otpuštanje histamina uključuju kakao, citrusno voće, orašaste plodove, jagode, banane, ananas, kivi, papaju, maline, mahunarke...


Histamin i drugi biogeni amini


Osim histamina, u hrani postoje i drugi biogeni amini koji se također razgrađuju putem enzima diamin oksidaze (DAO). Budući da DAO ima samo ograničenu sposobnost razgradnje, simptomi se mogu pojaviti, osobito ako se istovremeno konzumira hrana koja sadrži različite biogene amine.


Sadržaj histamina u određenoj hrani























Opći savjeti i savjeti


  • Ako je moguće, konzumirajte svježe namirnice i svježe pripremljena jela, ona su manje histaminska. Duljim skladištenjem i povećanjem stupnja zrelosti povećava se sadržaj histamina u hrani! Primjer sira: što je sir zreliji, to sadrži više histamina.

  • Histamin nije osjetljiv na temperaturu. Ne može se uništiti zagrijavanjem ili smrzavanjem. Neke namirnice koje sadrže histamin djelomično se toleriraju u malim količinama. Granica tolerancije mora se ispitati pojedinačno.

  • Istodobna konzumacija hrane koja sadrži histamin i alkohola potiče pojavu simptoma, jer alkohol povećava propusnost crijevne stjenke za histamin. Histamin u većoj mjeri ulazi u krvotok i uzrokuje simptome.

  • Ne može se sa sigurnošću reći sadrži li neka hrana histamin i u kojoj mjeri, budući da sadržaj histamina u hrani ovisi o različitim varijabilnim čimbenicima (uključujući uvjete proizvodnje, higijenske čimbenike, vrijeme skladištenja, stupanj zrelosti hrane).


Preuzeto sa www.ganzimmun.de

Comments


bottom of page