top of page

Uravnoteženje disbioze – probiotici i prebiotici kao jak tim



Kod disbioze, bakterijska zajednica u crijevu (crijevni mikrobiom) je postala neuravnotežena. Broj korisnih bakterija se smanjio, a štetne su postale prevladavajuće. Budući da je ova neravnoteža povezana s raznim zdravstvenim problemima kratkoročno ili dugoročno, crijevnu floru treba posebno podržati u njezinoj obnovi.


Preporučamo probiotike i prebiotike čija se svojstva savršeno nadopunjuju.


Timski rad: (višesojni) probiotici


(Višesojni) probiotici su živi mikroorganizmi koji se mogu naseliti u crijevima i tamo imati različite pozitivne učinke. Na primjer, igraju ulogu u borbi protiv štetnih klica. Lak pristup probioticima dolazi konzumacijom fermentirane hrane kao što su jogurt, kiseli kupus i kimchi ili korištenjem dodataka prehrani koji sadrže aktivne bakterijske kulture.


Timski rad: prebiotici ili topiva vlakna


Druga polovica tima, prebiotici ili topiva vlakna, također pridonose ravnoteži crijevne flore. Oni služe kao hrana dobrim crijevnim bakterijama i osiguravaju njihovo razmnožavanje. Vlakna su neprobavljiva komponenta hrane koja nepromijenjena dospijeva u debelo crijevo. Različita topiva vlakna, poput onih koja se nalaze u češnjaku, luku, bananama, zobi i cikoriji, mogu pospješiti rast i razmnožavanje važnih bakterijskih vrsta kao što su bifidobakterije i laktobacili jer ih one mogu fermentirati.


Timski rad probiotika i vlakana


Potencijal tima leži u njihovoj sinergiji. Prebiotici osiguravaju potrebnu prehranu za probiotike i tako potiču njihovu učinkovitost. Probiotici mogu prebiotike pretvoriti u takozvane kratkolančane masne kiseline, koje također djeluju na zdravlje, primjerice služeći kao izvor energije za stanice crijevne sluznice.


Ovaj simbiotski učinak povećava rast i aktivnost probiotičkih bakterija, što može pridonijeti sveobuhvatnom poboljšanju zdravlja crijeva. Svjesna kombinacija probiotika i prebiotika stoga može predstavljati iznimno učinkovitu strategiju za poticanje ravnoteže crijevne flore i održavanje zdravog probavnog sustava.


Commentaires


bottom of page